Proiectul Erasmus Plus Împreună pentru viitor, pe care Liceul Greco-Catolic Iuliu Maniu îl derulează in perioada decembrie 2020 – decembrie 2021, se doreşte a fi un prim pas spre formarea europeană de specialitate a unui număr de nouă cadre didactice ale şcolii, organizat în opt fluxuri de mobilitate şi care să acopere cât mai multe din nevoile identificate la nivelul şcolii şi nivele de studiu.
Proiectul este co-finanțat prin Programul Erasmus Plus al Uniunii Europene.
Echipa de proiect este formată din: director, prof. Antonia Nica, prof. învăţământ primar Lorenia Nedeianu, prof. Mihaela Olău, prof. învăţământ primar Adriana Pintea, prof. învăţământ primar Claudia Toth, prof. învăţământ primar Kristina Ursu, prof. Cristian Varna, prof. Emanuela Ţiț și subsemnata, prof. Natalia Hoduţ, responsabil proiect.
În cadrul proiectului, prof. Emanuela Ţiţ a participat în săptămâna 2-8 august la cursul de formare profesională Wien einmal anders, în Viena. În cadrul activităților didactice și metodice s-a pus accentul pe prezentarea unor aplicații menite să ne ajute să facem procesul instructiv-educativ mai atractiv. Câteva dintre aceste aplicații au fost: LearningApps, Wordart, Mentimeter, Actionbound, Kahoot, CLIL. Desigur, partea teoretică a fost însoțită de exerciții practice pe care cursanții le-au rezolvat fie individual, fie în echipă.
În perioada 9-14 august, prof. Mihaela Olău a participat în capitala Toscanei, orașul Renașterii, Florența, la cursul cu o tematică foarte actuală Tablets and Smartphones: Using Mobile Devices as Educational Tools.
Formatorul Riccardo Manni, profesor de limba italiană pasionat de tehnologie, a prezentat într-un curs foarte bine structurat o serie de aplicații care pot fi folosite sau parțial integrate în cadrul lecțiilor. S-a lucrat individual sau în echipă, în Padlet, Trello, Nearpod, Quizalize, Ted Ed, Ed Puzzle, Stop Motion Studio, iar pentru realitate augmentată în Google Arts and Culture, Canva, Merge Object Viewer.
Prof. Cristian Varna a participat în orasul Nicosia din Cipru la cursul Group Fitness Trends in Schools. La acest curs au fost 19 participanți din Romania, Croația, Franța, Polonia, Grecia, Spania și Portugalia. După prezentarea participanților și introducerea în istoria, cultura și obiceiurilor Ciprului ținute în Parcul Athalassa, gazda Anna Nicolaou i-a învățat cuvinte grecești de bază, după care au luat prânzul tradițional. A urmat la sediul StanOut Edu introducerea în bazele cursului și o prezentare a ceea ce vor parcurge în cadrul cursului.
În perioada 5-11 septembrie, prof. pentru învăţământ primar Claudia Thoth a avut șansa de a participa la Split (Croația) la cursul Creativity in the Classroom and Different Ways of Displaying It, referitor la creativitatea în sala de clasă (sau în spațiul de învățare). A fost o experiență minunată, atât datorită activităților pe care le-a desfășurat, cât și peisajelor mirifice pe care Croația și Marea Adriatică ni le dăruiesc.
În perioada 5-11 septembrie 2021, prof. pentru învăţământ primar Adriana Pintea a participat la cursul Using Technology in the Classroom, în frumosul oraş Split din Croaţia. La acest curs au fost participanţi din Spania, Germania, Polonia, Slovacia, Portugalia şi Macedonia. Participanţii au avut parte de o introducere în bazele cursului prin prezentarea unor aplicaţii care se pot folosi în cadrul orelor de curs. A doua zi a cursului s-a desfăşurat la Centrul de limbi Străine Papagallo, unde au discutat despre „Profesorul sec XXI”, apoi, sub îndrumarea dnei Marijana Vrdoljak, au dezbătut Flipped Classroom şi aplicaţia Nearpod.
PROF. NATALIA HODUȚ
Sursă foto: arhiva personală prof. Adriana Pintea