Semnale subtile în pandemie

Discriminarea și excluderea socială în context pandemic i-ar putea face pe copii mai vulnerabili la violență și la perturbări de ordin psihologic.

Foarte mulți preadolescenți și adolescenți au adoptat comportamente extreme din cauza stărilor depresive, alături de alte tipare comportamentale de risc: autoagresivitate, automutilare sau chiar tentative de suicid.

Dacă simptomele copiilor și ale adolescenților încep să afecteze funcționarea lor ()nu mai merg la școală, nu mai mănâncă și se îmbolnăvesc și de boli fizice), atunci e nevoie de intervenția unui specialist, ca și de o evaluare psihologică, pentru a vedea nivelul simptomatologiei și ce fel de dificultate are copilul. În funcție de acestea, se intervine terapeutic.

La copiii mai mici se evidențiază mai degrabă manifestări somatice – nu mai dorm și nu mai mănâncă bine, apar dureri inexplicabile, se îmbolnăvesc mult mai des, au un comportament de „agățare” sau de evitare în raport cu părinții. Apoi, pe măsură ce cresc, în comportamentul lor se constată manifestări tot mai evidente ale suferinței – sunt agresivi verbal sau nu mai comunică la fel ca înainte, observă psihologul Andreea Neagu.

MARIANA GAVRILĂ

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s