Prima Generație Fără Tutun

Pandemia de coronavirus a însemnat peste 40.000 de decese in România într-un singur an. Consumul de tutun înseamnă peste 36.600 de decese anual.

În România există de câțiva ani o strategie națională integrată de reducere a consumului de tutun, 2035 – Prima Generație Fără Tutun a României, susținută de societatea civilă, medicală și academică. Inițiativa este sprijinită în prezent de peste 350 de organizații neguvernamentale care au semnalat, în repetate rânduri, prevalența consumului de tutun în rândul copiilor români.

Astfel, conform statisticilor, 14,6% dintre copiii cu vârste între 13 și 15 ani au declarat că au fumat, iar 8,2% că au folosit țigarete electronice în ultimele 30 de zile.

Obiectivul principal al strategiei este reducerea consumului de tutun la sub 5% din populația cu vârste cuprinse între 13-15 ani.

Comunitatea medicală implicată la nivel local și global în lupta cu efectele consumului de produse din tutun și nicotină a primit cu încredere și speranță prevederile, Comisia Europeană a lansat în februarie 2021 noul Plan European de Luptă Împotriva Cancerului. Unul din pilonii centrali ai acestui plan este reducerea consumului de tutun până la 5% până în anul 2040.

Planul prevede și aplicarea mai fermă a reglementărilor în domeniu și revizuirea reglementărilor existente, pentru a ține pasul cu ritmul apariției de noi modalități de livrare a tutunului și nicotinei către consumatorii europeni. Aceasta include revizuirea reglementărilor privind publicitatea produselor din tutun și nicotină, revizuirea reglementărilor privind fumatul în spațiile publice închise.

Aceste informații ne sunt oferite de organizația Salvați Copiii.

Directorul Proiectului 2035 – Prima Generație Fără Tutun a României este dna Ramona Brad.

Contact: ramona.brad@2035faratutun.ro, tel. 0726 673 732

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s