La cea mai recentă ediție a Fondului Științescu, o inițiativă a Fundației Comunitare Oradea, având ca scop încurajarea, susținerea și finanțarea proiectelor educaționale încadrate în domeniul STEM / STEAM (Science, Technology, Engineering, Arts, Mathematics), Palatul Copiilor din Oradea a câștigat o finanțare pentru proiectul ROBOJOY.

Programul RoboJoy a fost gândit astfel încât, cu ajutorul echipamentelor existente și al kit-urilor de roboți pe care dorim să le achiziționăm cu ajutorul fondului Științescu, să imersăm copiii în tainele roboticii. Astfel, cu banii obținuti vom achiziționa un număr de zece kit-uri de roboți, modelul Miro.
Programul se va desfasura în laboratorul de informatica al Palatului Copiilor, prin utilizarea echipamentelor existente în dotare din prezent, si este structurat in trei etape: în prima etapa ne vom ocupa de montarea kit-urilor cu ajutorul tutorialeler; în a doua etapă, elevii vor învața sa le programeze, cu ajutorul tutorialeler; în a treia etapa vom organiza concursuri între grupe de elevi.
Sala de informatică dispune în acest moment de un număr de 14 sisteme aflate la dispoziția copiilor, dintre care unele nefunctionale, din păcate. Elevii vin la Palat ca să completeze cunostintele dobandite in școală.
Ne propunem dezvoltarea creativității, utilizarea tehnologiei viitorului, lucrul în echipă, colaborarea, învățarea autodidactă, pentru că instrucțiunile de montare sunt prezentate în scurte video-uri cu tutoriale.
Scopul proiectului este ca acești copii să ajungă să asimileze cunoștințe într-un domeniu nou, foarte actual și atractiv.
Încă un scop al proiectului este ca și elevii dotați și talentați în acest domeniu să aibă posibilitatea să se pregătească cat mai bine și la concursurile la care participă să obțină rezultate bune si foarte bune. Pentru acest lucru avem nevoie de sisteme, kit-uri și calculatoare performante, pentru desfășurarea în condiții optime a activității și atragerea copiilor la cercurile de informatică.
Obiectivul general al proiectului este să atragem copiii la activitățile cercului de informatica, petrecându-și astfel timpul liber în mod plăcut și educativ.
Obiective operaționale: elevii vor învăța să construiască, urmând pași concreți descriși în tutoriale; își vor dezvolta capacitatea de atenție; își vor dezvolta îndemânarea în construirea roboțeilor; își vor dezvolta modul de a privi in perspectivă; vor învăța limbaje de programare specifice programării roboțeilor; își vor dezvolta gândirea logica, capacitatea de lucru in echipa și spiritul de competiție, participând la concursurile care se vor organiza.
Cu o grupa de opt copii am participat la ediția din noiembrie 2021 a concursului de robotică NextLab, iar copiii s-au calificat.
Proiectul nostru se va desfașura în colaborare cu NextLab.tech, care este un motor educațional bazat pe inteligență artificială, pentru învățare adaptivă. Poate fi folosit pentru diverse activități educaționale precum: proiectarea unitaților de invățare, organizarea de hackathoane, concursuri de robotică, evaluări, automatizarea livrării lecțiilor, cursuri școlare și activități pregătitoare destinate elevilor cu vârstă până la 16 ani.
Învățarea adaptiva utilizand inteligența artificială, programarea roboților dezvoltă în copii – viitori adulți creativitate, noțiuni de programare, lucru în echipa etc., skill-uri necesare în viitor.
Prof. ADINA TODEA