Vino cu clasa la lecția despre Gulag!

Miercuri, 9 martie, când s-a marcat Ziua Foștilor Deținuți Politic, Muzeul Țării Crișurilor a vernisat, la secția Muzeul Orașului Oradea, expoziția itinerantă Caravana Eroilor, închinată martirilor români din temnițele comuniste. Totodată, în prezența a numeroși liceeni, a fost lansat și proiectul muzeal Uitarea înseamnă o nouă condamnare.

În deschiderea vernisajului au luat cuvântul prof. univ. dr. Florin-Gabriel Moisa, managerul interimar al Muzeului Țării Crișurilor, curatorul expoziției dr. Cristina Liana Pușcaș, muzeograf la secția Muzeul Orașului Oradea, Iuliu Papp, fost deținut politic, respectiv dr. Ioan Ciorba, șeful secției Muzeului Orașului Oradea. Printre invitați s-a aflat PSS Sofronie Drincec, Episcopul Ortodox al Oradiei, urmași ai foștilor deținuți politic, dar și elevii clasei a XII A și B de la Colegiul Național Mihai Eminescu, însoțiți de prof. dr. Elena Cristina Marian.

Expoziția itinerantă Caravana Eroilor a fost organizată în parteneriat cu Asociația Ortodoxia Tinerilor și Asociația Micul Beiușean. Ea cuprinde o serie de bannere. Fiecare panou prezintă în mod sintetic o etapă istorică (cronologia instaurării regimului comunist în România; harta Gulagului Românesc; distrugerea partidelor politice și a monarhiei; legislația represivă; distrugerea Armatei Române și distrugerea Poliției Române; Securitatea; comunizarea învățământului românesc; colectivizarea agriculturii și răscoale țărănești; mișcările studențești; deportările; Canal Dunăre – Marea Neagră; reeducarea – Fenomenul Pitești; rezistența anticomunistă din munți) sau o mini-biografie (episcopul ortodox al Oradiei Nicolae Popoviciu, pr. Ioan Iovan, Traian Dorz etc.).

Cu ajutorul copiilor foștilor deținuți politic din Bihor, au fost expuse o serie de obiecte care au legătură cu detenția sau domiciliul obligatoriu al părinților lor: fotografii, scrisori, schițe și desene, bilet de eliberare, respectiv cărți scrise de foștii deținuți politic bihoreni.

În partea a doua a evenimentelor organizate pentru a marca 9 Martie – Ziua Foștilor Deținuți Politic, zi consacrată în calendarul ortodox și greco-catolic ca sărbătoare a celor 40 de Mucenici din Sevastia, a fost inaugurat și proiectul muzeal Uitarea înseamnă o nouă condamnare, care se adresează elevilor de liceu interesați de represiunea comunistă și memorialistica de detenției. Primii elevi care au luat parte la eveniment au fost cei din clasa a IX B și C de la Colegiul Național Emanuil Gojdu, însoțiți de prof. Anemona Nemeti și Gelu Serea.

Activitățile care se vor derula în cadrul acestui program educativ vizează, în prima parte, o prezentare a ceea ce a însemnat regimul carceral din perioada comunistă, susținută de muzeograful dr. Cristina Liana Pușcaș, apoi vizionarea unui documentar video, realizat cu unul dintre foștii deținuți politic bihoreni, respectiv, în ultima parte, se vor purta discuții privind rezistența și represiunea comunistă. Întâlnirile cu elevii se vor desfășura la secția Muzeului Orașului Oradea (Cetatea Oradea), Piața Emanuil Gojdu nr. 39-41 și fiecărei clase de elevi i se va aloca o oră. Costul unui bilet de intrare este de 5 lei/persoană.

Cadrele didactice interesate sau elevii care doresc să cunoască mai mult despre ce a însemnat Gulag-ul românesc se pot înscrie până pe 9 aprilie la acest program, la tel. 0359 191 096.

Sursă imagini: fototeca Muzeului Orașului Oradea

Advertisement

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s