Memento Iosif Vulcan

În data de 31 martie a.c. se împlinesc 181 de ani de la nașterea lui Iosif Vulcan (1841- 1907), prilej cu care Muzeul Țării Crișurilor Oradea – Complex Muzeal, în parteneriat cu Consiliul Județean Bihor și Primăria Municipiului Oradea, organizează un simpozion dedicat cărturarului bihorean, intitulat Memento Iosif Vulcan, care va avea loc joi, 31 martie a.c., ora 17.00, la sediul Muzeului Memorial Iosif Vulcan.

Personalitatea și activitatea literară ale lui Iosif Vulcan vor fi evocate de istoricul Blaga Mihoc și de scriitorii Florin Ardelean și Ioan F. Pop.

Tot cu acest prilej vor fi decernate și premiile la concursul de eseuri desfășurat sub genericul Trăiesc, gândesc, îmi pasă și avînd titlul Țara Crișurilor ieri, azi și mâine, care urmărește să aducă un omagiu lui Iosif Vulcan din partea tinerilor.

Iosif Vulcan a fost una dintre personalităţile remarcabile ale spiritualității românești din vremea sa, practicînd un activism cultural în care s-a angajat total, cu o consecvență rar întîlnită în mediul scriitoricesc. Spirit iluminist și înflăcărat promotor literar, acesta a contrapus vicisitudinilor istorice redutele apărării limbii și ale creativității în diverse registre spirituale.

De numele lui sunt legate mai ales două mari înfăptuiri care au marcat în moduri diferite evoluția ulterioară a întregii literaturi române: întemeierea revistei Familia și debutul lui Mihai Eminescu în paginile acesteia. La care se mai pot adăuga, printre alte activități colaterale, și preocuparea pentru constituirea unui teatru de expresie românească în Transilvania, unul care să pătrundă în toate straturile sociale, dar și interesul pentru culegerea și valorificarea folclorului autohton.

Intrarea este liberă.

Advertisement

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s