Starea de bine și activitățile de dimineață

Starea de bine e cea care modelează învățarea. Pentru aceasta, preocuparea mea la clasă e ca fiecare zi să fie una specială, să aducă ceva nou, atractiv, util, de impact pentru a stârni curiozitatea și implicarea elevilor mei  în activitatea didactică. Cum începem săptămâna sau ziua este definitoriu pentru ce și cum  dorim să predăm, învățăm, evaluăm. Astfel, în acest sens un loc aparte îl ocupă activitățile de dimineață.

Activitățile  de dimineață păstrează câteva elemente din ca drul Întâlnirii de dimineață, din primii ani de școală primară (menționez că elevii mei sunt clasa a III-a). Sunt adaptate la nevoile elevilor / clasei, la subiectele lecțiilor, la evenimentele calendaristice ale zilei. Încep de când ajung elevii la școală dimineața și țin 5-10 minute din prima oră, dar pot continua și pe parcursul zilei. Dintr-o paletă diversă de activități ne înfruptăm (după preferințe) în prima parte a zilei, pentru a ne asigura motivația și crearea unui liant relațional între clasă și dascăl, între fiecare elev și dascăl, între ei elevii. Dintre aceste activități amintim: înviorarea (muzică pentru copii, simfonică, hit-uri internaționale, percuții corporale etc.), salutul (personalizat, în pandemie, în online etc.), împărtășirea cu ceilalți, mesaje pe flipchart, poza grăitoare, jocuri diverse de spargere a gheții, activitate practică de dimineață, TF (teste-fulger, zece sarcini în 10 minute), desene animate / povești / cântece / curiozități, provocări zilnice / săptămânale / lunare / de vacanță, proverbul / cuvântul / sfatul / citatul / evenimentul zilei.

La final de weekend pregătesc câte un newsletter al săptămânii următoare prin care planific ceea ce doresc să realizez împreună cu elevii mei. Lunea, la momentul Întâlnirii de dimineață citim și descoperim împreună care vor fi obiectivele generale, evenimentele pe care le vom marca, responsabilitățile / sarcinile pe care le avem de respectat.

Acest procedeu utilizat de mai mult timp la clasă a adus mai multe beneficii atât mie, cât și elevilor mei și părinților acestora. Îmi ușurează mult organizarea și derularea propiei activități; nu e doar un simplu orar ci un planificator, un fel de hartă conceptuală a întregii activități. Elevii sunt informați cu ceea ce vor face, li se declanșează curiozitatea, interesul pentru anumite lucruri; uneori sunt ca un memento care îmi amintesc dacă uit să anunț / să realizez ceva; la final stabilim ceea ce am reușit să facem din tot ce ne-am propus. Părinții știu ce predăm, învățăm, consolidăm, recapitulăm, evaluăm în activitățile școlare zi de zi , dar și ce activități extrașcolare desfășurăm.

Aceste minute de la-nceput de zi nu sunt pierdute sub nicio formă, ci din contră, au un mare câștig în formarea copiilor.

Prof. MONICA DORINA TOADER,

Școala Gimnazială Avram Iancu Oradea

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s