Inovație la Olimpiada de Limba Germană

În acest an, Inspectoratul Școlar Județean Mureș a organizat Olimpiada Națională de Limba Germană Modernă, în colaborare cu Ministerul Educației. Evenimentul a avut loc în perioada 6-12 aprilie, la Colegiul Național Alexandru Papiu Ilarian din Târgu Mureș.

Elevii de elită care au reușit să se califice la faza națională au fost selectați luându-se în considerare exigențele impuse de regulamentul Olimpiadei Internaționale de Limba Germană Modernă, concurs ce urmează să se organizeze în acest an în Hamburg.  Astfel, au participat doar elevii cu vaste cunoștințe de limba germană, la nivelul de competență lingvistică B2.

Merită precizat faptul că Olimpiada de Limba Germană Modernă se bucură de o remarcabilă apreciere atât în rândul cadrelor didactice, cât și în rândul elevilor, atât datorită evaluărilor obiective, cu un grad înalt de competență, încă de la nivelul fazelor județene, cât și datorită celor două secțiuni de concurs național: proba scrisă și proba pe echipe, numită Rucksackbibliothek.  

Județul Bihor a avut două eleve calificate la faza națională: Ariana Ilieș și Alexandra Nicolae. Din cauza unui concurs de împrejurări, la faza națională a putut participa Alexandra, care a obținut un rezultat meritoriul: premiul al doilea la faza de proiect.

La proba scrisă, elevii și-au exprimat percepțiile și opiniile în legătură cu „Vina colectivă”, eseu în care trebuiau incluse cuvinte precum „germanii”, „rușii”, „românii” ,”maghiarii” și „elevii clasei a X-a”. Subiectul s-a dovedit a fi unul complex, având în vedere substratul istoric al acestuia.

În cadrul probei pe echipe, s-a urmărit evidențierea importanței muncii în echipă, formată de regulă din câte cinci elevi. Dinamica a fost următoarea: fiecare echipă primește o carte diferită, pe care urmează s-o citească. Ulterior,  cartea este prezentată comisiei centrale, dar și celorlalți participanți, printr-o piesă de teatru și un colaj. În acest mod, elevii se pot remarca prin cunoștințele lor lingvistice de limbă germană, spiritul orator și artistic, iar originalitatea joacă un rol determinant.

De altfel, originalitatea este cea care stimulează spiritul creator, determinându-ne să ne dezvoltăm capacitățile pentru a fi capabili să descoperim comori intelectuale.

Sursă imagini: fototeca personală Olivia Dehelean

Prof. OLIVIA DEHELEAN

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s