La cea mai recentă ediție a Fondului Științescu, o inițiativă a Fundației Comunitare Oradea, având ca scop încurajarea, susținerea și finanțarea proiectelor educaționale încadrate în domeniul STEM / STEAM (Science, Technology, Engineering, Arts, Mathematics), Colegiul Național Iosif Vulcan din Oradea a câștigat o finanțare pentru proiectul denumit Și noi iubim știința!
2017 – „Cu pași mic spre descoperiri mari”
2018 – „Știință pentru viitorul meu”
2021 – „Și noi iubim știința!”
Trei ani, trei titluri…
Sunt titlurile proiectelor cu care am aplicat – și am și câștigat! – finanțare în cadrul Fondului Științescu, noi, „picii” de la Colegiul Național Iosif Vulcan din Oradea. Când spun „picii” mă refer la elevii învățământului primar.
Dacă la primele două ediții am lucrat cu elevi de clasa a III-a și a IV-a, la această ultimă ediție am descoperit știința alături de elevi de clasa a II-a. Dacă vă întrebați ce pot face copiii de 8 ani în ceea ce privește știința, am să vă răspund că… muuuulte!
La început am vorbit despre Terra, ca parte componentă a Sistemului Solar, apoi despre „pătura” de aer care o înconjoară, precum și despre ceea ce-o face să poarte ca nume „Planeta Albastră”. Am continuat apoi cu experimente din palierul fizicii și-al chimiei, încercând să-i familiarizăm cu rolul acestora în lumea actuală: lumină, electricitate, sunet, magneți, amestecuri. Mult îndrăgite au fost și activitățile „inginerești”, despre roboți.
Experimentele – nu puține la număr! – le-am făcut sub forma unei combinații perfecte pentru acest nivel de vârstă: „învăț, jucându-mă” și „mă joc, învățând”.
Munca în echipă a fost la rang de cinste de-a lungul proiectului, astfel că elevii de clasa a II-a au învățat să se susțină unii pe alții, să fie răbdători și atenți unii cu ceilalți. Echipă au mai făcut și cu „frații mai mari”, elevii mei de la generația anterioară care, având deja două proiecte la activ, au fost veritabili mentori. N-aș vrea să-i uit nici pe invitații pe care i-am avut de-a lungul activităților, foarte mulți dintre ei chiar părinți ai copiilor, sau diverși specialiști care ne-au stat aproape.
Nu o dată am fost întrebată de ce „mă zbat” atâta pentru Științescu. Răspunsul nu este decât unul singur. Îmi place să-i văd pe copii cum descoperă lumea, să le văd înflorind zâmbetul pe chip, să-i ajut să înțeleagă faptul că știința” este motorul vieții.
Așa că, dacă sunteți „oameni mari cu suflet de copil”, înscrieți-vă la Științescu, și n-o să vă pară rău!
Prof. MARIA DONCA,
Colegiul Național Iosif Vulcan
Sursă imagine: fototeca CN Iosif Vulcan