Inspectoratul Școlar Județean Bihor, Direcția de Sănătate Publică Bihor și Casa Corpului Didactic a Județului Bihor au organizat joi, 27 februarie, la Muzeul Țării Crișurilor, de la ora 9:00, o conferință intitulată Stil de viață sănătos: de la preșcolar la adolescent – provocări și soluții. Textul următor reprezintă o parte din contribuția la acest eveniment a dnei prof. Anima Vereș și a dnei Ana-Genunia-Raluca Jurca, secretar, de la GPP nr. 34 Oradea, text care urmează să intre în corpul unei broșuri în curs de apariție, la Editura Didactica Militans a CCD Bihor.
În perioada mai – iunie 2024, la Grădinița cu Program Prelungit nr. 34 Oradea s-au desfășurat sesiuni de informare, întâlniri cu specialiștii, mese rotunde, ateliere, în cadrul proiectului educațional Importanța consumului de fructe și produse lactate. Domeniul în care se încadrează: DOS – educație pentru sănătate; responsabil proiect: director, prof. Cornelia Borz; coordonatori: prof. Anima Vereș, secretar Ana-Genunia-Raluca Jurca, administrator patrimoniu Liviu Galiș.
Prin desfăşurarea acestui proiect, ne-am propus eliminarea totală a unor obiceiuri nesănătoase și promovarea unei alimentații corecte și echilibrate în rândul celor mici, care să includă consumul zilnic de legume, fructe și produse lactate, precum şi consumul de apă, în locul băuturilor dulci și procesate.
Beneficiari: 70 de preșcolari de la GPP nr. 34 Oradea, părinții preșcolarilor, cadrele didactice, comunitatea locală

Activităţi desfășurate
- HRANĂ SĂNĂTOASĂ, TRUP SĂNĂTOS, SUFLET FERICIT – Lansarea oficială a proiectului și încheierea de parteneriate cu persoanele implicate în proiect- sesiuni de informare, întâlniri cu specialiștii, mese rotunde (31 mai 2024)
- VITAMINE ȘI CULOARE, SĂNĂTATE-N FIECARE – atelier de preparat împreună cu copiii a unei salate de fructe (3 iunie 2024)
- MINTE SĂNĂTOASĂ ÎN CORP SĂNĂTOS – întâlnire cu specialiștii, cu cu dna doctor și dna asistentă a grădiniței (4 iunie 2024)
- CARNAVALUL FRUCTELOR , LEGUMELOR ȘI A PRODUSELOR LACTATE carnaval cu costume din materiale reciclabile (6 iunie 2024)
- PIRAMIDA SĂNĂTĂȚII evaluarea cunoștințelor dobândite la sfârșitul acestui proiect: sesiuni de informare, mese rotunde (7 iunie 2024)
Prezentarea proiectului: preșcolarii se află într-o perioadă a asimilării masive de deprinderi și atitudini ce îi vor ghida pe tot parcursul vieții, de aceea sănătatea lor este primordială. Ei trebuie să învețe de mici să mănânce sănătos și să respecte regulile de igienă a alimentației.
Scopul proiectului ține de dezvoltarea unei comportament responsabil a copiilor și a familiilor acestora, referitor la consumul de alimente sănătoase, bazat pe servirea zilnică de fructe, legume, produse lactate, pe consumul de apă și respectarea orelor de masă.

Obiectivele specifice ale proiectului:
- realizarea unei legături mai strânse și eficiente între profesori, familiile copiilor și comunitatea locală, în vederea realizării unei educații igienico-sanitare corespunzătoare
- informarea corectă și completă a copiilor și părinților despre importanța consumului zilnic de fructe, legume, produse lactate și apă
- formarea unor atitudini responsabile ale copiilor și adulților față de sănătatea personală, aplicând principalele reguli de igienă personală
- formarea unui comportament sanogenic activ și responsabil
- îmbogățirea vocabularului propriu utilizând cunoștințele însușite pe parcursul participării la activitățile propuse din cadrul proiectului
- familiarizarea preșcolarilor cu mediul în care cresc legumele și fructele, precum și a modulului în care acestea sunt îngrijite
- valorificarea cunoștințelor despre corp și sănătate în vederea respectării regulilor de igienă personală și organizării unui regim alimentar sănătos
prof. ANIMA VEREȘ, ANA-GENUNIA-RALUCA JURCA,
GPP nr. 34 Oradea