Franceza cea grea

E ceva cu limba asta, are ea ceva, spui in soapta Bonjour, zambesti. Spui Au revoir, ti se intoarce zambetul in oglinda. Apoi, Je m’appelle… se porneste un fel de muzica inauntrul tau intr-un nesfarsit clinchet de pahare de cristal. Stai intr-o seara si urmaresti o emisiune pe TV5, este vorba despre o insula in mare, tu retii doar numele ei, Belle–Ile-en-Mer. Cateva zile spui mereu, Belle-Ile-en-Mer, Belle-Ile-en Mer, ce frumos suna!

Iti amintesti cum mama, atunci cand se stie singura in bucatarie, canta un cantecel cu vorbe dulci. Ah, e un cantecel in franceza.

Sursă foto: arhiva personală Ligia Ardelean

Si totusi, ce greu se cladesc castelele in limba franceza. E de chinuit dictionarele. Cele on paper scartiie pana la Istanbul de cat e de rasfoit ca sa dai de cuvinte. Imbatabil dictionarul Larousse, cu editii de lux, gravuri si imagini atasate intelesurilor. Cele digitale, vite fait! Cel mai trainic e sa te imprietenesti cu culegerile de excercitii. E in sprecial una, mai tare ca orice culegere de Sudoku, cu toate verbele conjugate, extra bonus, la toate timpurile. Nenumarate cele cu exercitii de morfologie si sintaxa, la sfarsitul carora cheia exercitiilor iti spune cat de bine intelegi sau daca tot pe drumul incepatorului stagnezi.

Afli intr-o zi, mie chiar mi se potriveste acest joc! Incepe sa-ti placa sa zici, ca din intamplare, Je sais! Je ne sait pas! Oh, mais excusez-moi!

LIGIA ARDELEAN

Ligia Ardelean a lucrat ca profesor de Limba franceză timp de opt ani la un liceu din Oradea și ca profesor metodist. Instructor de scafandri profesionist în Bodrum și Sharm el-Sheikh.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s