Orașul fabulos al lui Gaudi

Ce legătură are Erasmus+ cu Barcelona şi Gaudi? Prin intermediul proiectului Erasmus+ “Our Digital Classroom”, pe care îl coordonez, am avut şansa de a vizita fabulosul oraş al lui Gaudi, pe care l-am descoperit plină de uimire Și admirație, un oraş viu, pulsând de energie Și frumusețe, o lume a culorilor fascinante şi clădirilor cu forme organice, neobişnuite, un joc de lumini şi contururi, istorie vie şi patriotism local.

Barcelona m-a surprins cu arhitectura îndrăzneață, modernistă, avangardistă, cu preocuparea pentru ecologie, o metropolă proaspătă, fremătând de viață, păstrându-şi totuși cu sfințenie și mândrie nedisimulată unicitatea şi curajul de a inova. Un colț de lume unde mi-ar plăcea enorm să trăiesc, pe malul Mediteranei, cu plaje curate, meticulos întreținute, faleze spălate cu furtunul pe îndelete la apusul soarelui şi mult, mult soare.

O incredibilă lume, pe care mi-am dorit de mult timp să o vizitez, anticipând cu nerăbdare trăiri deosebite şi pe care, cu siguranță, îmi propun să o revăd într-o zi. O experiență culturală fabuloasă, greu de transpus în cuvinte, care trebuie trăită și nu povestită. Asta a fost Barcelona pentru mine. Culoare, viață, forme, soare, Gaudi. Toate acestea integrate în mod eclectic printre clădiri vechi, noi, parcuri mari, între cvartale de construcții şi bulevarde care străbat și taie diagonal oraşul… Un amalgam de modernism, istorie, tradiție, simbolistică şi naționalism catalan.

Dacă ar trebui să numesc ce mi-a plăcut cel mai mult în Barcelona, nu aş şti ce să aleg. În mod sigur, Barcelona pentru mine nu înseamnă La Rambla, cu toate că ne-am plimbat pe arhicunoscuta promenadă comercială de câteva ori. Dintre ofertantele atracții turistice care o au în frunte pe Sagrada Famiglia, continuând cu casa Batlló, La Pedrera (casa Milà), casa Amatller, casa Vicens, parcul Güell, Gothic Quarter, Plaza Catalunya, Montjuic şi multe, multe altele, mă voi opri la parcul Güell.

De ce parcul? Pentru multitudinea de elemente uimitor de frumoase şi densitatea lor într-un spațiu natural exuberant. Ne-am început vizita întâmplător, pe o intrare laterală, nu pe cea principală, şi ne-am umplut ochii și sufletele, treptat, cu frumusețile parcului, mirosul de rozmarin, cimbru, lavandă sau salvie, cu vegetația mediteraneeană luxuriantă cu specii de palmieri, eucalipt, chiparoşi, migdali şi smochini.

Prof. LUCIA CIGHIR

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s