Teste de salivă aprobate în școală

Testele covid de salivă au fost aprobate în școli, de CNSU. 70 de milioane de teste vor fi achiziționate într-o primă tranșă, practic câte două teste de copil și profesor pe săptămână.

„Se aprobă stabilirea unei noi categorii de produse, stocuri de urgență medicală de strictă necesitate, constând în teste rapide de determinare a antigenului SARS-CoV-2 efectuate din probă de salivă, în scopul monitorizării permanente și eficiente a riscului epidemiologic la nivelul unităților de învățământ”, se arată în hotărârea CNSU.

Aceste 70 de milioane de teste vor fi suficiente pentru următoarele 11 săptămâni.

După ce un test de salivă va ieși pozitiv, acesta nu va fi trecut în corona forms, adică nu va fi înregistrat la DSP. Un rezultat pozitiv la testul de salivă este urmat de un test RT-PCR sau un test rapid antigen, acesta din urmă fiind înregistrat la DSP, dacă rezultatul este pozitiv.

„De multe luni solicit testarea tuturor elevilor și preșcolarilor, precum și a personalului din învățământ. Este vorba de o achiziție de 70 de milioane de teste, aprobate astăzi de CNSU, pe baza, pe de o parte, a cerințelor de reglementare la nivelul achiziției într-o țară europeană, precum și a cerințelor minime de performanță, elaborată de Agenția Națională a Medicamentului. Ministerul Educației a transmis numărul total de beneficiari, iar calculul a fost făcut pentru o testare de două ori pe săptămână, cu aceste teste de salivă. De îndată ce Serviciul Național pentru Achiziții Centralizate va face achiziția, testele, prin intermediul CNSU, vor ajunge în toate județele prin DSP-uri”, a declarat ministrul Educației, Sorin Câmpeanu.

Acesta a explicat că testele vor fi auto-administrabile, ele putând fi realizate de părinți, învățători, profesori și chiar de către copii.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s