Vino în Plantropolis!

Fundația Comunitară Oradea, susținută de Russmedia, lansează apelul de finanțare în cadrul programului Plantropolis.

Programul oferă învățătorilor și educatorilor oportunitatea de a obține finanțare pentru amenajarea de mini grădini urbane multi-rol în curtea instituțiilor în care activează.

Scopul programului este conştientizarea de la vârste fragede a dependenţei omului de natură şi necesitatea găsirii unui echilibru între exploatarea, gestionarea şi regenerarea resurselor. În această etapă, programul se adresează exclusiv copiilor din grădiniţe şi ciclul primar.

Fiecare instituție selectată va primi din partea Fundației Comunitare Oradea jocul de societate Smart City,dezvoltat de VPK Packaging Salonta, care va facilita înţelegerea necesităţii trierii selective a deşeurilor în cât mai multe fracţii, şi apoi reciclarea lor. Următoarea etapă constă în implementarea efectivă a celor asimilate prin joc, adică trierea selectivă a propriilor deşeuri, utilizarea fracției biodegradabile pentru compost şi comercializarea celorlalte fracţii, banii economisiţi sau câştigaţi urmare a trierii selective urmând să fie investiţi în proiectele educaţionale ale participanţilor.

Pornind de la principiile economiei circulare, cu ajutorul echipelor de voluntari şi permacultori profesionişti asiguraţi de noi, fiecare participant va fi sprijinit să amenajeze o mini grădină în regim de permacultură în bacuri înălţate; aici va fi folosit compostul autogenerat urmare a selectării fracţiei de deşeuri biodegradabile, iar banii obţinuţi din comercializarea celorlalte fracţii vor finanţa achiziţia de seminţe şi răsaduri.

Copiii vor avea ocazia să studieze în mediu natural biodinamica plantelor, o parte din acestea devenind material de studiu în cadrul unor ateliere de biologie şi chimie aplicată: observaţie directă a ciclurilor de dezvoltare, analiză la microscop a ţesuturilor şi celulelor, importanţa protejării calităţii solului şi mediului în general. Cealaltă parte a plantelor va fi dusă la maturitate, legumele obţinute devenind alimente ce vor fi folosite la realizarea de salate numai bune de degustat de cei mici. Deşeurile rezultate, inclusiv după uscarea plantelor, vor fi perfecte pentru a merge la compost şi a începe o nouă viaţă.

Pentru că nu există deşeuri, ci doar resurse prost gestionate!

Vor fi susținute cel puțin 15 școli și grădinițe cu granturi în valoare de maxim 9.000 de lei fiecare.

Depunerea proiectelor

Înscrierea proiectelor se va face prin completarea formularului de înscriere de mai jos și transmiterea lui pe adresa grantmanager@fundatiacomunitaraoradea.ro  până la data de 30 octombrie 2021, ora 23:59.

Aplicanții eligibilipentru concursul de proiecte sunt instituțiile de învățământ preșcolar și primar din Oradea.

Toți cei interesați de program își pot înscrie proiectele accesând: https://fundatiacomunitaraoradea.ro/wp-content/uploads/2021/10/Formular-de-aplicare-Plantropolis.docx .

Pentru detalii suplimentare aferente proiectului, se va consulta ghidul aplicantului, accesibil la adresa: https://fundatiacomunitaraoradea.ro/wp-content/uploads/2021/10/Ghidul-aplicantului-Plantropolis-1.docx

Calendarul de desfășurare a programului „PLANTROPOLIS”:

15 octombrie 2021 – Lansarea sesiunii de depunere proiecte

15 octombrie – 30 octombrie 2021, ora 23.59 – Transmiterea aplicațiilor

1 noiembrie – 14 noiembrie 2021 – Selecția proiectelor prin jurizare

15 noiembrie – 20 noiembrie 2021 – Anunțarea proiectelor selectate

20 noiembrie – 1 decembrie  2021 – Semnarea contractelor de finanțare (stabilire tranșe, calendar de activități, termene de raportare) și acordarea finanțărilor

1 decembrie 2021 – 31 august 2022 – Implementarea proiectelor

1 septembrie -30 septembrie 2022 – Raportarea finală

Contact:

Maria Ursu, Grant Manager Fundația Comunitară Oradea

grantmanager@fundatiacomunitaraoradea.ro

0771.358.776

Advertisement

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s