Spre o facultate din Irlanda

În data de 23 octombrie, s-a desfășurat un important eveniment, pe platforma Virtual IUF între orele 12 și 18. Reprezentanții a peste 50 de universități din Marea Britanie, Irlanda,  Olanda,  Belgia, Austria, Statele Unite ale Americii și alte câteva țări vest europene s-au reunit pe această platformă pentru a oferi consultanță elevilor de liceu români interesați de oportunitățile de studiu din străinătate.

Date fiind schimbările majore prin care trec sistemele de învățământ din toate țările lumii, datorită pandemiei, modificările socio-politice și impactul tot mai mare pe care tehnologia îl are asupra educației, pentru mulți elevi ideea unei facultăți în străinătate este mai accesibilă.

Doamna Andreea Danciu, account manager la organizația Shapeshifter, unul din partenerii evenimentului, ne-a vorbit despre posibilitățile de învățământ în Irlanda.
Irlanda, ca sistem de învățământ, este cea mai apropiată de Marea Britanie, în ideea în care universitățile au multe programe de studiu, predarea se face în limba engleză, campusurile au facilități impresionante și exist[ servicii de sprijin pentru studenți.

Irlanda începe să capteze interesul studenților români având în vedere Brexit-ul  și faptul că împrumutul pentru studii din partea guvernului Marii Britanii nu mai este disponibil.

În Irlanda există două tipuri de universități: cele în care taxa de școlarizare este suportată de guvern, deci studenții nu mai trebuie să plătească, și universități unde taxa este în jur de 5.000 – 6.000 de euro pe an. Studenții europeni pot obține un împrumut de la FINS ( https://www.hellofins.com/), în valoare de maxim 25.000 euro pe toți anii de studiu. 

Pentru admitere, studenții vor avea nevoie de un test internațional precum IELTS, TOEFL sau CAE.

Dacă elevul nu știe ce domeniu i s-ar potrivi, ar trebui să apeleze la un serviciu de consiliere vocațională, care îl poate îndruma, precum Opțiuni de Carieră ( https://cariera.optiuni.ro/ ). Ulterior, după ce află ce domeniu de studiu i se potrivește, acesta poate lua legătura cu un consilier educațional de la Edmundo, pentru a primi ajutor gratuit în vederea aplicației.

Sursă foto: https://iuf.world/ro/

ALEXANDRA CUC

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s