Mai repede la pensie

Vârsta de pensionare ar putea să scadă și în sistemul de învățământ. Un proiect de lege aflat în dezbaterea Senatului prevede că profesorii s-ar putea pensiona cu trei ani mai devreme decât prevede legea în prezent. Proiectul a fost depus în urmă cu o săptămână și se află pe ordinea de zi a Senatului.

Potrivit proiectului, ‘personalul didactic poate fi pensionat, la cerere, cu trei ani înainte de limitele de vârstă prevăzute de legislaţia în vigoare, dacă are o vechime în învăţământ de cel puţin 25 de ani femeile, respectiv 30 de ani bărbaţii’.

Pentru a ieși mai devreme la pensie, profesorii trebuie să aibă o activitate  de cel putin 25 de ani în sistem. În prezent, cadrele didactice pot rămâne în activitate și trei ani dupa implinirea vârstei de pensionare.

Condițiile sunt prevăzute în proiectul de lege depus la Senat de mai mulți parlamentari din partidele aflate în prezent în coaliția de guvernare. Inițiatorii proiectului susțin că în acest fel s-ar crea echitate în sistemul de educație. Proiectul pentru scurtarea vârstei de pensionare în anumite condiții a fost depus de 46 de parlamentari din partidele de la guvernare, astfel că sunt mari șanse pentru a trece de votul Parlamentului.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s