Ecologie la învățământul primar și gimnazial

Printr-o iniţiativă legislativă, se propune introducerea educaţiei pentru mediu în învăţământul primar şi gimnazial începând cu anul şcolar viitor. Propunerea depusă la Parlament modifică Legea educaţiei naţionale şi a fost semnată de 31 de parlamentari.

„Ministerul Educaţiei, în colaborare cu Ministerului Mediului, Apelor şi Pădurilor, elaborează o strategie privind educaţia pentru mediu până la 31 decembrie 2021. Strategia va fi transpusă în planurile-cadru pentru învăţământul primar şi gimnazial începând cu anul şcolar 2022-2023″, prevede proiectul.

De asemenea, în curriculumul naţional pentru învăţământul primar şi gimnazial se introduce, între competenţele care determină profilul de formare a elevului, şi competenţa de mediu. „În România se impune actualizarea programei şcolare, astfel încât elevii să fie educaţi pentru viaţă, ceea ce conţine în mod obligatoriu şi educaţia ecologică, educaţia pentru mediu”, se precizează în expunerea de motive a proiectului. „Educaţia pentru mediu este un proces de educaţie pe tot parcursul vieţii şi trebuie să înceapă cât mai repede. Generaţiile actuale trebuie formate ca prieteni ai naturii”.

Iniţiatorii acestei propuneri legislative susţin că educaţia în şcoală trebuie să cuprindă discipline de educaţie pentru mediu, atât la nivelul învăţământului primar, cât şi gimnazial.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s