Mobilizare generală de Ziua națională a lecturii

Începând din acest an, România are o zi specială închinată cărții. Ziua de 15 februarie este Ziua națională a lecturii, iar programul școlilor se va modifica astfel încât să acorde importanța cuvenită acestei activități.

„Într-o ţară în care sub 10% dintre cetăţeni cumpără o carte pe an, rolul şcolii devine esenţial în a cultiva o activitate aparent desuetă, lectura, ca preocupare menită să ne salveze dintr-un univers superficial, un univers în care dăm click fără a decide”, spune ministrul Educației, dl Sorin Cîmpeanu, într-un comunicat de presă.

Ministrul a adăugat că, în toate şcolile, indiferent de disciplina din orar, în 15 februarie, între ora 11:00 şi 14:00, se vor organiza activităţi de lectură la care să participe toţi elevii.

 „În prealabil, personalul didactic va recomanda tuturor să aducă o carte preferată sau să împrumute de la biblioteca şcolară o carte şi, timp de 15 minute, să citească fie individual, fie în grupuri mici de lucru”, spune ministrul.

Obiectivul acestei acțiuni este promovarea lecturii ca obicei cotidian, fără ca asta să însemne neapărat analize pe text.

„Unităţile de învăţământ pot organiza activităţi de încurajare a lecturii pentru comunitatea socială din care fac parte, cu respectarea normelor sanitare anti-COVID-19”, precizează dl Cîmpeanu.

Bibliotecile sunt îndemnate să deruleze activități de prezentare a serviciilor lor, de obținere a unui permis de bibliotecă, de colectare și donație de carte, să amenajeze standuri în școli, iar asociațiile și fundațiile non-profit să susțină cluburi de lectură, ateliere de scriere creativă, discuții și dezbateri pe teme literare.

Unitățile de învățământ sunt invitate să popularizeze evenimentele organizate Zilei lecturii în presă și în mediul online.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s