Ecologie la Liceul Greco-Catolic Iuliu Maniu

Școli Prietenoase cu Natura este un program destinat școlilor care doresc să contribuie la creșterea biodiversității și cred în importanța educației ecologice, presupunând activități flexibile, care se pot derula la domiciliul elevilor, în curtea școlii sau chiar online. Liceul Greco-Catolic Iuliu Maniu din Oradea este inclus în acest program, organizat de Societatea Ornitologică Română și care a ajuns la a VI-a ediție. Coordonatorii din partea acestei instituții școlare sunt doamnele Alina Pupe și Bianca Fernea, profesoare de biologie, care ne-au trimis cu generozitate o prezentare a preocupărilor pe linie de ecologie ale Liceului Greco-Catolic Iuliu Maniu.

Adăposturi și hrănitoare pentru păsări

Mediul înconjurător este un mecanism viu cu o complexitate deosebită, de a cărui integritate şi bună funcţionare depinde întreaga activitate umană. 

Formarea elevilor cu o conştiinţă şi o conduită ecologică devine o cerinţă deosebit de importantă pentru orice demers educativ şcolar şi extraşcolar. Pentru a implementa o conduită ecologică în rândul elevilor, ne-am înscris în mai multe proiecte care vizează acest apect, unul fiind chiar Școli prietenoase cu natura.

Liceul Greco-Catolic Iuliu Maniu este o școală prietenoasă cu natura, deoarece elevii și cadrele didactice se implică și participă la activități de protecție a mediului și a speciilor.

Știind că iarna păsările care rămân în zona noastră geografică găsesc mai greu hrana, am construit căsuțe și hrănitori pentru păsări, pornind de la creativitatea cadrelor didactice și a elevilor. Pentru a cunoaște nevoile speciale ale păsărilor, le-am stuidiat în prealabil, apoi am participat la un concurs numit Olimpiada speciilor, organizat de propunătorii proiectului, unde am obținut note de 10.

Pornind de la semnificația zilei de 2 februarie (Ziua mondială a zonelor umede), am desfășurat activități de conștientizare a importanței acestor tipuri de ecosisteme.

Sursă imagine: fototeca Liceului Greco-Catolic Iuliu Maniu

Prof. ALINA PUPE

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s