Maitreyi în interpretarea TincART

Trupa TincART de la Tinca s-a înființat în anul 2013, în urma câștigării concursului Idei în Țara lui Andrei,  finanțat de PETROM, cu proiectul Cultivarea culturii locale prin teatru.

De atunci au trecut opt stagiuni, în cadrul cărora în trupă au evoluat un număr de aproximativ 60 de elevi de la liceul tincan, dar și profesori, educatoare ori alți voluntari, deoarece toată activitatea se bazează pe voluntariat.

De la înființare, trupa a prezentat nenumărate piese de teatru, atât pe scena Centrului Cultural Tinca, cât și la Oradea, la Teatrul Arcadia, la Sala Florica Ungur, la Casa de Cultură Zilahy Lajos din Salonta, la festivaluri de profil din țară (Cluj, Carei) și străinătate (Zsadany, Ungaria și Sozopol, Bulgaria), obținând numeroase premii importante. De asemenea, Trupa TincART realizează filme serial, dar și lungmetraje, prezentate atât pe marele ecran cât și pe canalul de You Tube Trupa TincART.

Primăvara aceasta Trupa TincART pregătește filmul Maitreyi, o ecranizare după romanele de succes Maitreyi de Mircea Eliade și Dragostea nu moare de Maitreyi Devi, două volume ce rup inimile tuturor şi îmbină două perspective ale aceleiaşi iubiri.

El, Mircea Eliade, a umplut zeci de pagini descriind dragostea purtată pentru ea. Ea, Maitreyi Devi, revoltată de fanteziile prezentate de el, a scris, la rândul său, o carte, drept răspuns.

Filmul, realizat de actorii amatori ai TincART, prezintă o paralelă între cele două romane. Subsemnatul, prof. Iuliu Orban, de la Liceul Teoretic Nicolae Jiga Tinca, coordonatorul trupei din 2013, am realizat scenariul adaptat și regia.

Personajul Maitreyi – la 16 ani este interpretat de eleva Briana Sonia Blidar, din clasa a VIII-a de la liceul tincan, pe când în pielea personajului Maitreyi – la 60 de ani o vom regăsi pe învățătoarea Dorina Negrean. Carismaticul inginer european Allan va fi interpretat de elevul Ștefan Drăgan, de asemenea din clasa a VIII-a. În pielea celorlalte personaje vor fi: Narendra Sen – Alexandru Oana, elev în clasa a XII-a, Srimati Devi – Sara Cioca, elevă în clasa a XI-a, Chabu – Ana Terec, elevă în clasa a III-a step by step, Lucien Metz – Darius Țărău, elev în clasa a VIII-a, precum și SimonaȚărău – din cadrul Primăriei Tinca, Ana Condoroș – educatoare la GPN Gurbediu, Iulia Bogluț – elevă în clasa a VIII-a, Patrik Bucsko – student la Universitatea din Oradea, Olimpia Oniga – educatoare la GPN Tinca, dar și alții.

Acest film este realizat de către Asociația Pro Educație Nonformală Tinca și Liceul Teoretic Nicolae Jiga, Tinca,în parteneriat cu Teatrul Regina Maria Oradea. Cu teatrul din Oradea avem o relație de colaborare încă de la înființarea trupei noastre, Ioana Dragoș Gajdo, Richard Balint și Șerban Borda onorându-ne cu prezența, de mai multe ori, la spectacolele din Tinca.

Premiera filmului Maitreyi va avea loc în luna aprilie la Centrul Cultural din Tinca, dar și online pe canalul de YouTube al  Trupei TincART.

Prof. IULIU ORBAN

Advertisement

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s