Calendar ecologic la Liceul Lucian Blaga

Într-o lume a divergențelor, a hiper-tehnologizării, ne dorim ca elevii Liceului Teoretic Lucian Blaga din Oradea să rămână, totuși, aproape de natură, de micile viețuitoare, să le conștientizeze nevoile, importanța, să le protejeze și chiar să empatizeze cu ele. Programul Școli prietenoase cu natura ne-a provocat să întreprindem câteva acțiuni concrete în această direcție.

Iată în continuare câteva din aceste activități desfășurate deja.

În lunile octombrie – noiembrie 2021, am plantat exemplare din specii de plante prietenoase cu viețuitoarele. În gospodăriile lor sau în grădina școlii, elevii au plantat pomi fructiferi, arbuști și plante ornamentale. Astfel, au contribuit la îmbunătățirea calității aerului și la obținerea unui decor natural. Coronamentul arborilor va constitui adăpost pentru animale și protecție împotriva prădătorilor sau a condițiilor meteo nefavorabile. Toți participanții au manifestat interes, exprimându-și dorința ca și pe viitor să realizeze activități prin care să-și dezvolte abilități practice prin care să se apropie de natură.

Luna noiembrie a anului trecut a fost dedicată hrănirii păsărilor în timpul iernii; în acest sens am amplasat hrănitori de tip căsuță. Am oferit resurse de hrană adecvată – mai ales semințe uleioase crude și necondimentate – speciilor de păsări care iernează la noi. Hrănitorile de tip căsuță, deschise pe una sau mai multe laturi, permit păsărilor să aibă acces la semințele din interior, din mai multe puncte.

Eleva Teodora Tindzilonis, din clasa a V-a B, a prins, la țară, trei arici – o mamă cu doi pui. Pentru a suplini lipsa de hrană pe perioada iernii, Teodora le-a venit în ajutor, amenajând un refugiu care să ajute ariciîn intervalul decembrie – februarie 2022. Din fericire, ei sunt obișnuiți cu prezența omului; dovadă – fotografiile!

Șapte elevi ai clasei a V-a B au participat la faza județeană a concursului Olimpiada speciilor, în luna ianuarie a acestui an.Toți au întrunit punctajul necesar pentru a trece la nivelul următor, doi dintre participanți chiar cu nota 10! Testul online, alcătuit din 20 de întrebări cu variante de răspuns, a presupus identificarea speciilor din imaginea afișată pe ecranul monitorului.

Alte activități ce urmează să se desfășoare:

·         În luna martie, pentru trezirea empatiei, vom propune elevilor noștri să creeze câte o pagină de jurnal, dintr-o ipostază inedită: cum s-au simțit / s-ar simți ca „salvatori”, după ce au salvat o pasăre, cu accent pe reliefarea emoțiilor trăite;

·         Concurs de desene – martie;

·         Ziua cucului – aprilie;

·         Ziua rândunicii – mai.

Echipa de proiect din școală crește permanent, cu fiecare activitate, fiindcă tot mai multe cadre didactice și elevi își oferă, entuziast, disponibilitatea în desfășurarea de acțiuni interesante. Coordonator al acestor acțiuni ecologice este subsemnata, prof. Felicia Șchiop.

Sursă imagini: fototeca Liceului Teoretic Lucian Blaga

Prof. FELICIA ȘCHIOP 

Advertisement

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s