Unii adolescenți, chiar la 16 ani, au deja o oarecare experiență de lucru – poate un part-time, o slujbă temporară în timpul verii sau un ajutor la firma părinților. Pentru majoritatea tinerilor însă, aspirația spre un loc de munca presupune încercări dificile, printre care proba interviului, care este decisivă.
Luni, pe data de 28 februarie, circa 30 de adolescenți de la colegiile naționale Emanuil Gojdu și Onisifor Ghibu au participat la o întâlnire cu doamna Loredana Suiugan, care ne-a vorbit despre modul în care decurge un interviu de angajare și ce calități caută angajatorii.
Gazda întâlnirii a început prin a ne prezenta experiența sa de viață: a absolvit Liceul Pedagogic Iosif Vulcan, apoi a urmat două facultăți: Psihologie și Drept. A început deja să lucreze din băncile facultății, la o grădinița. Doamna Suiugan ne-a suprins spunând: „Azi, dacă mă întrebați, atât ca om, cât și ca profesionist în resurse umane, nu aș recomanda să facem două facultăți deodată, pentru că există multe posibilități de a te dezvolta în diferite domenii, chiar și fără să te specializezi în mai multe profesii”. Pe de-o alta parte, a apreciat că tinerii trebuie sa se și distreze în timpul studenției, nu doar să studieze. În același timp, ni s-a recomandat să dobândim cât mai multe experiențe legate de piața muncii – practică sau voluntariat – încă din timpul liceului.
În ceea ce ne privește, am vorbit despre o viitoare carieră ca ofițer criminalist, designer interior, doctor, drept.
A doua parte a întâlnirii a avut un caracter dramatic, două perechi de elevi simulând un interviu de angajare, adresând, respectiv răspunzând la întrebări; unul dintre „angajatori” lucra în industria de construcții, iar celălalt în educație. Asistența a trebuit să evalueze caracterul relevant al acestei interacțiuni.
În final, doamna Suiugan, care este specialist in resurse umane la firma PGS&Co., ne-a prezentat pe un slide calitățile pe care le caută angajatorii în prezent: inovația, adaptabilitatea, cooperarea, creativitatea, capacitatea de a rezolva probleme complexe și gândirea critică.
Am aflat, cu o oarecare surprindere, faptul că loialitatea tinde să își piardă din relevanță, față de altădată, deoarece în prezent tinerii schimbă des locurile de muncă: „Poate, când vorbim de loialitate, ne gândim la faptul că la începutul carierei e bine să experimentați; drept urmare, nu vă pot cere să ne fiți loiali din prima zi”.
Laq sfârșit, am solicitat câteva opinii de la adolescenți participanți la acest workshop. Alexandra Cuc ne-a declarat: „Mi-a îmbogățit cunoștințele în domeniul pieței muncii”, iar Emilia Seiche a adăugat: „M-a ajutat să văd o altă latură a pieței muncii, din perspectiva unor specialiști”.
Am dori să mulțumim organizatorilor, doamnei Loredana Suiugan, doamnei Claudia Abrudan, director executiv al Fundației Comunitare Oradea, pentru că ne-au facilitat o perspectivă valoroasă din interiorul unei firme de resurse umane.
Foto: Antonia Bodiu
ALEXIA CĂLĂRAȘU