Seară dedicată debutului lui Eminescu

Cu prilejul împlinirii a 156 de ani de la debutul lui Mihai Eminescu în revista Familia, Muzeul Țării Crișurilor Oradea – Complex Muzeal, în colaborare cu Muzeul Memorial Iosif Vulcan și în parteneriat cu Consiliul Județean Bihor, organizează miercuri, 9 martie, de la ora 17:00, la sediul Muzeului Țării Crișurilor, str. Armatei Române, nr. 1/A, o seară muzeală dedicată acestui eveniment crucial pentru literatura română.

Cu această ocazie va fi prezentat coligatul original al revistei care conține debutul Poetului Național, cu poezia De-aș avea, nr. 6, 25 februarie – 9 martie 1866, apărut la Pesta, ce se află în posesia Muzeului Memorial Iosif Vulcan.

Despre debutul lui Eminescu în revista Familia vor vorbiscriitorul Ioan F. Pop, custodele muzeului memorial, gen.(rez.) Lazăr Cârjan, cel care a donat muzeului revista, dr. Adriana Ruge, directorul Direcției Județene pentru Cultură Bihor și restauratoarea Oana Băruță. Participanții vor putea admira revista cu debutul lui Eminescu.

În anul 1865, Iosif Vulcan editează revista Familia, la Pesta, cu intenția de a răspândi cultura și literatura română în spațiul transilvan. Un an mai târziu, în 1866, acesta primește la redacția revistei o scrisoare însoțită de câteva poezii, semnată de un elev „privatist”, care semnează Mihail Eminovici. Surprins în mod plăcut de poeziile tânărului de șaisprezece ani, Iosif Vulcan, care la acea vreme avea douăzeci și cinci de ani, îi publică una dintre poezii, De-aș avea, în numărul 6, 25 februarie – 9 martie 1866, deschizându-i, prin acest debut, poarta literaturii române. Patronul revistei îi scrie cu acest prilej și o notă de apreciere și încurajare în subsolul paginii: „Cu bucurie deschidem coloanele foaiei noastre acestui june numai de 16 ani, care cu primele sale încercări poetice trimise nouă ne-a surprins plăcut”. După cum cărturarul bihorean îi schimbă numele în Mihai Eminescu, așa va semna poetul în continuare.

Întrebarea de ce a ales tânărul poet – aflat în acea perioadă în biblioteca „profesorului său de suflet”, Aron Pumnul – revista lui Iosif Vulcan îşi găseşte explicaţia în cartea dedicată vieţii acestuia de către G. Călinescu: „Eminescu îşi aşternu pe curat poeziile ce i se păruseră mai desăvârşite, cu gândul să le trimeată la vreo revistă. Dintre cele care se aflau în Biblioteca gimnaziaştilor, Familia lui Vulcan din Pesta trezea mai mult curaj. (…) Dacă mai adăugăm că magazinul avea şi o «Poştă a redacţiei», în care un porumbel cu un plic sigilat în cioc aducea în fiecare număr răspunsuri blânde debutanţilor, înţelegem de ce tânărul Mihai Eminovici a ales această revistă pentru a-şi încerca norocul”.

Afișul evenimentului

Intrarea la eveniment este liberă, cu respectarea normelor în vigoare.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s