Lecții de permacultură la Grădinița Junior

Fundația Comunitară Oradea, susținută de Russmedia, a lansat în toamna anului trecut programul Plantropolis, adresat învățătorilor și educatorilor, prin care se oferă finanțare pentru amenajarea de mini-grădini urbane în perimetrul instituțiilor în care aceștia activează. În 19 ianuarie a.c. au fost anunțați câștigătorii acestor finanțări, pe care vi-i prezentăm în serial. În acest material, faceți cunoștință cu proiectul „Grădina mea”,  propus de Grădinița cu Program Prelungit nr. 53 Junior, Oradea.

Viitorul planetei noastre depinde de o schimbare a conștiinței, în care oamenii și resursele naturale nu mai sunt exploatate fără a se lua în considerare impactul pe termen lung. Sprijinirea celor mici încă din copilăria timpurie să dezvolte o relație de sensibilitate, compasiune și cooperare între ei și lumea naturala, este un pas crucial în generarea acestei noi conștiințe.

Proiectul Grădina mea, prin intermediul echipei de implementare, format din cadrele didactice, își propune să implice un număr cât mai mare de preșcolari și părinții acestora.

Pornind de la ideea că acel copil care a învățat să admire natura și parcul cu flori va deveni prietenul naturii și mai apoi protectorul ei, ne propunem să implementăm o grădină de legume și mirodenii, în curtea grădiniței.

Grădina va fi amplasată în curtea grădiniței, pe o suprafată de 25 mp, într-o zona acesibila pentru copii (suprafața este o scenă de 5 m / 5 m, înaltă de 80 cm de la sol, este aproape de sursa de apă, cu acces direct din clădire – acest aspect l-am luat în calcul ținând seama de vârsta copiilor, 3-6 ani).

Legumele vor fi cultivate în lădițe de permacultură, iar mirodeniile în lădițe etajate. Preșcolarii vor fi implicați de la plantarea semințelor și a răsadurilor, la îngrijirea straturilor, până la cultivarea acestora. Odată culese, legumele vor fi consumate de către toți preșcolarii din unitate, în ideea de a-i învăța să consume conștient legume proaspete.

În prima parte vom planta semințe în pahare (în sala de grupă) care vor fi îngrijite de copii, apoi acestea vor fi plantate în lădițe în curtea grădiniței (roșii, busuioc, mărar). Legume precum salata verde, spanac, ceapa le vor planta direct în lădițe conform anotimpului. Dorim să formăm copiilor deprinderea de a consuma legume proaspete în salata aromată cu mirodenii (busuioc, mărar).

Prin fapte, gesturi, exemple de urmat, putem stârni în sufletul copilului dragostea pentru natură și dorința de a veni în sprijinul ei.

Pe parcursul derulării proiectului, vom beneficia de sprijin și ajutor din partea tuturor partenerilor implicați, ceea ce va duce la realizarea obiectivelor. Curtea grădiniței va avea un spatțiu verde, creat pentru dezvolarea armonioasă a copilului.

Acest proiect va aduce plus valoare în comunitate,în cartier și se va complete perfect cu condițiile pe care grădinița noastră le are – energie termică automatizată, panouri fotovoltaice.

Beneficiarii direcți sunt aproximativ 125 de copii (70% din copiii înscriși în gradiniță) din cele patru grupe aplicante, îndrumați de cadrele didactice din echipa de proiect, iar beneficiarii indirecți sunt preșcolarii din grupele paralele și părinții.

Credem că este necesară implementarea acestui proiect pentru a conștientiza procesul de cultivare a plantelor / legumelor de către beneficiarii direcți.

Prin observarea directă a stadiilor de dezvoltare a unei plante / legume, de la sămânță la legume, prin contribuția copiilor la acest proces, viziunea noastră pentru viitor este ca oamenii să trăiască în armonie unul cu altul și cu natura și toți copiii să aibă acces la o educație bazată pe etică, pe grija pentru pământ și pentru oameni și împărțirea echitabilă.

Copiii sunt actorii direct implicați în procesul de permacultură, acordând atenție deosebită solului, plantelor, tuturor celor existente în curtea grădiniței. Acest proiect inovativ este o colaborare permanentă care reunește educatori, instituții, părinți și copii preșcolari pentru a inspira, împărtăși și sintetiza activități, idei, bune practici.

Coordonator proiect: Mariana Micorici. Echipa de proiect este constituită din Carmen Șchiopu, Beke Florina, Crina Lucuș, Lavinia Jurcan.

MARIANA MICORICI

Advertisement

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s