Grădina Soarelui

Fundația Comunitară Oradea, susținută de Russmedia, a lansat în toamna anului trecut programul Plantropolis, adresat învățătorilor și educatorilor, prin care se oferă finanțare pentru amenajarea de mini-grădini urbane în perimetrul instituțiilor în care aceștia activează. În 19 ianuarie a.c. au fost anunțați câștigătorii acestor finanțări, pe care vi-i prezentăm în serial. În acest material, faceți cunoștință cu proiectul Grădina Soarelui, propus de Grădinița cu Program Prelungit nr. 44, structură a GPP 50 Oradea.

În cadrul Programului Plantropolis lansat de Fundația Comunitară Oradea finanțat de Russmedia Romania și implementat cu sprijinul VPK Packaging Salonta, Eco Bihor, Eltex Recycling, în parteneriat cu Grund School, grădinița noastră a reuşit să câștige un proiect cu finanțare nerambursabilă pentru realizarea unei mini-grădini în curtea grădiniței.

Proiectul este adresat preșcolarilor, părinților acestora, dar și comunității din zona Ioșia. Știm cu toții că oamenii de toate vârstele se relaxează cu ajutorul grădinăritului ca și hobby, iar pentru copii această activitate are mai multe beneficii.

Proiectul a fost conceput pentru a se desfășura pe o perioadă de nouă luni. În cadrul proiectului au fost propuse spre derulare 22 de activități, realizate săptămânal la cele opt grupe de preșcolari. Activitățile propuse au fost desfășurate pe grupe de vârstă (mică, mijlocie și mare) și au culminat cu realizarea unei mini-grădini urbane.

Proiectul a debutat cu desfășurarea unor activități de colectare selectivă, astfel în fiecare sală de grupă în recipiente decorate cu imagini sugestive copiii au colectat selectiv pe parcursul a cinci săptămâni. Copiii au fost învățați să colecteze selectiv deșeurile în cinci fracții, iar pentru desfășurarea acestor activități ne-am bazat pe sprijinul și susținerea familiilor tuturor preșcolarilor înscriși în grădinița noastră.

Inițiativei noastre s-au alăturat și doamnele voluntare din cadrul Asociației Grund Community, care i-au învățat pe copii, prin joc, cum se reciclează corect deșeurile, în funcție de culorile de pe fiecare recipient.

Apoi am desfășurat activități de informare despre grădinărit, de recunoaștere a uneltelor grădinarului, precum și de semănarea și plantare a seminţelor de verdețuri, plante aromate, flori, legume.

Rezultatul acestor activități a culminat cu amenajarea unei mini-grădini, în cadrul căreia copiii vor învăța și vor face numeroase descoperi: vor observa cum se dezvoltă o plantă, ce fel de insecte polenizează florile, ce fel de viețuitoare trăiesc în pământ, cum ne pregătim propriul îngrășământ natural (compost) pentru plante; astfel, am creat pentru copiii propriul teren de joacă și de împărtășire a experiențelor trăite.

Mini-grădina deține zone cu plante medicinale / aromatice (pătrunjel, mărar, mentă, leuștean, rozmarin, cimbru), flori (ochiul-boului, garoafa din grădină, bănuței, flori-de-piatră, floarea-soarelui decorativă, crăițe, flori-de-paie, gura-leului pitică) și legume (roșii, castraveți, ardei, mazăre, fasole, dovlecel, ridichi, salată, arpagic, usturoi).

Proiectul constituie o oportunitate de a desfăşura cu copiii activităţi practice, plăcute şi îndrăgite de ei, care dorim să contribuie la creşterea gradului de conştientizare a copiilor și părinților cu privire la problemele locale de mediu.

Prin acţiunile desfăşurate, vom dobândi o grădiniță mai curată, mai frumoasă, cu mai multe flori, cu un ambient mai plăcut, mai cunoscută, deschisă spre comunitate.

La implementarea acestui proiect s-a implicat întreg personalul grădiniței: coordonator proiect – prof. Gavra Mihaela, director – prof. Iano Paula Georgiana, coordonator grădiniță – prof. Mărcuț Ana, prof. Copăcean Dorina și Popa Cristina – grupa mică A, prof. Bodea Floare și Puiu Ana Maria – grupa mică B, prof. Todoca Ana și Gavra Mihaela – grupa mijlocie A, prof. Caciora Lucia și Toia Viorica – grupa mijlocie B, prof. Nemeș Florica și Zerghe Felicia – grupa mijlocie C, prof. Mărcuț Ana și Sabău Janina – grupa mare A, prof. Lenath Mariana și Perneș Bianca – grupa mare B, prof. Cornea Anca și Bumb Sanda – grupa mare C, administrator de patrimoniu Piț Florentina.

Sursă imagini: fototeca Grădiniței cu Program Prelungit nr. 44

Prof. MIHAELA GAVRA

Advertisement

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s