Olimpiada de Informatică din acest an școlar a fost organizată de Ministerul Educației în parteneriat cu Societatea pentru Excelență și Performanță în Informatică și s-a desfășurat online instituționalizat, atât etapa județeană, cât și cea națională, dar și etapele de baraj.
În județul Bihor, aceasta s-a desfășurat la Colegiul Național Emanuil Gojdu, sub supravegherea dlui inspector școlar pentru Informatică, Zsigó Tamás, care a avut calitatea de președinte executiv a comisiei. În 2 aprilie și în 3 aprilie au fost etapele naționale pentru gimnaziu, respectiv liceu, iar în 9 și 10 aprilie probele de baraj.
Rezultatele obținute la etapa națională de elevii bihoreni sunt deosebite.
GIMNAZIU: Andrei Gligor (clasa a VII-a) – mențiune, medalie de aur, calificare baraj; Alin Lupău (clasa a VII-a) – mențiune, medalie de argint, calificare baraj; Ștefan Paruș (clasa a VIII-a) – mențiune, medalie de argint, calificare baraj.
LICEU: Cseke Ștefan (clasa a XI-a) – medalie de bronz, calificare baraj; Andrei Covaci (clasa a XI-a) – medalie de bronz, calificare baraj.
Pentru că olimpiada este despre ei, i-am rugat să ne spună cum de îndrăgesc Informatica și ce a însemnat acest rezultat pentru ei.
ANDREI COVACI: Efort autodidact și profesori devotați

„Pentru mine, Olimpiada Națională a fost, din clasa a V-a până în prezent, o parte importanta a anului școlar, iar după o pauză de câțiva ani în care m-am concentrat pe fizică, mi-am îndreptat atenția înspre Informatică. Informatica este o materie ce valorifică gândirea abstractă, riguroasă, dar care totodată încurajează creativitatea și gândirea out-of-the-box, o combinație ce mi se potrivește și mă atrage.
Orice olimpiada națională presupune, evident, foarte multă muncă. Deși sunt și am fost dintotdeauna conștient de asta, an de an mă surprinde talentul și perseverența olimpicilor din întreaga țară, dar și capacitatea mea de a-mi depăși limitele și de a mă dedică complet muncii în săptămânile de dinaintea concursului.
Pe lângă efortul autodidact, rezultatele tinerilor bihoreni nu ar fi posibile fără susținerea unor profesori devotați. În mod tradițional, accesul la astfel de profesori îl aveau doar elevii din liceele unde aceștia predau. Am observat însă că în ultimii ani accesul la aceste cadre didactice și, practic, la excelență s-a democratizat prin diverse cercuri organizate de Centrul Județean de Excelență Bihor, respectiv de Programul «Hai la Olimpiadă!» Atribui în cea mai mare măsură rezultatele mele de la Olimpiada Națională de Informatică și de Fizică domnilor profesori Lukács Sándor și Bogdan Karoly, ce m-au îndrumat în cadrul cercurilor aferente.”
ANDREI GLIGOR: Scratch mi-a deschis ușa

„Primul meu contact cu programarea a fost prin clasa a III-a, când am descoperit aplicația Scratch. Am rămas uimit de modul de funcționare al acesteia, ceea ce m-a determinat ca, în clasa a V-a, să îmi exprim dorința de a participa la cercul de informatică organizat de doamna profesoară Matei Corina. Dumneaei mi-a descoperit abilitatea de a programa și m-a ajutat să devin mai bun în fiecare zi. Astfel, am performat încă din clasa a V-a, calificându-mă la etapa națională a Olimpiadei de Informatică, dar care, din cauza pandemiei, nu a mai fost organizată. Cu toate acestea, eu am continuat să mă pregătesc constant, în fiecare zi.
În clasa a VII-a, în acest an școlar, efortul depus a fost mult mai mare, deoarece am participat și la alte olimpiade, atât la nivel județean, cât și național. Munca mea a fost răsplătită cu un rezultat frumos la etapa națională a Olimpiadei de Informatică, adică locul 7 pe țară, mențiune cu medalie de aur și calificare la proba de selecție a lotului național de juniori. Nu aș fi putut obține astfel de rezultate fără pasiune, perseverență și fără ajutorul doamnei profesoare Matei Corina și cel al părinților, care mi-au oferit toate informațiile necesare și, mai ales, suport moral în fiecare zi.”
ALIN LUPĂU: Despre importanța unui mentor

„A fi olimpic la Informatică înseamnă să muncești constant, săptămână de săptămână, lună de lună, an de an, dar e imperativ să ai un îndrumător excepțional, dedicat, preocupat de performanță, care să poată să te ghideze în tainele programării, care să știe să te motiveze și să te susțină atunci când dai de greu. Un astfel de mentor este domnul profesor Mircea Rotar, cel care mi-a oferit încredere și m-a călăuzit ani de zile în pregătirea mea la informatică și datorită căruia am ajuns să am performanțe la competițiile de informatică an de an.
Participarea mea la barajul pentru lotul național de juniori la Informatică, chiar dacă nu am intrat în lot, fiind foarte aproape de acest rezultat, mi-a adus încrederea că voi obține multe performanțe în anii ce vin în domeniul Informaticii.”
ȘTEFAN PARUȘ: M-am oprit numai la 100 de puncte

„Cum am ajuns să îndrăgesc informatica? Mama a fost cea care m-a învățat primii pași în programare, întâi în Scratch, apoi Python și mai apoi C++. O parte din timpul liber, încă de la 7 ani, mi-l petreceam cu mama rezolvând probleme din Gazeta Matematică, ajungând în clasa a V-a să obțin la Naționala de Matematică mențiune și medalie de argint. Nu am înțeles atunci că era o performanță, nu mi s-a părut că aș fi făcut un efort deosebit, pentru că lucram constant și cu plăcere atât cu ea, cât și cu profesorul de la clasă.
Am învățat odată cu ea C++, ea pregătindu-se pentru un examen care conținea și programare. În clasa a VI-a am participat la prima olimpiadă de informatică. Modalitatea de evaluare m-a cucerit, te puteai supăra doar pe tine pentru un scor mic. Am obținut locul doi pe județ. În clasa a VII-a, după o pregătire mai intensă și constantă am obținut poziția întâi pe județ și participarea la Națională.
În clasa a VIII-a, fiind primit la Centrul de Excelență la grupa de informatică, clasa a IX, profesori fiind dna Maria Niță și dnul Adrian Niță, am simțit că e nevoie de o comunitate care să aibă aceleași interese, un mentor care să îi adune. Poate dacă ne întâlneam fizic comunicarea și comuniunea erau mai intense, dar oricum participarea mea la aceste pregătiri m-a ajutat mult.
Aveam tot contextul pentru a mă descurca bine la olimpiadă și cu toate acestea aveam scoruri mici, care mă nemulțumeau. Imboldul final a venit după Olimpiada de Matematică, am înțeles că trebuie implicare și, în zilele pe care le-am avut între cele două olimpiade, am început să lucrez singur și să stau pe o problemă până obțin 100 puncte. Această metodă m-a condus spre rezultatul de anul acesta pe care consider că l-am obținut cu muncă și implicare.”
Pe Cseke Ștefan nu am reușit să îl contactez pentru o impresie despre Olimpiada de Informatică, așa că voi îndrăzni să spun despre el că este un copil de excepție, capabil de performanță la Matematică, Fizică și Informatică, având rezultate deosebite la aceste discipline.
Ar fi frumos ca numărul copiilor care participă la Olimpiada de Informatică să crească la noi în județ și sperăm la înființarea unei grupe de gimnaziu la Centrul Județean de Excelență Bihor.
prof. VIOLETA PARUȘ