Proiectul Plantropolis Grădina cu povești, desfășurat la Liceul Ortodox Episcop Roman Ciorogariu – Oradea, își atinge obiectivele pe rând. Am realizat o grădină școlară pentru o învățare holistică, i-am responsabilizat pe copii care au o atitudine pozitivă, ocrotitoare față de plantele cultivate, iar relațiile și comunicarea dintre clase s-au îmbunătățit.
Cele douăspreceze clase de învățământ primar s-au grupat câte două, urmând să parcurgă împreună toți pașii în vederea realizării activităților propuse.





Primele lucrări au fost realizate în interior: decorarea bacurilor, semănarea diferitelor legume și plante aromatice, îngrijirea răsadurilor. Odată cu încălzirea vremii, am început munca în perimetrul destinat grădinii: am pregătit terenul, am umplut bacurile cu pământ, am confecționat etichete cu denumirile plantelor în limba română și în limba engleză, am plantat pomișorii, am construit o alee cu „pași japonezi”, cu forme asemănătoare fazelor Lunii.
În cele șase bacuri de permacultură și-au găsit locul, după un plan atent stabilit, răsadurile de fasole, dovlecei, castraveți, roșii, ardei, floarea-soarelui, dar și ceapa, usturoiul, semințele de salată, ridichi, morcovi, pătrunjel, mentă, busuioc, cimbru, stolonii de căpșuni, salvia și crăițele.
Din cei opt pomi fructiferi plantați în mini-livadă, cinci dau semne că au prins rădăcini, deoarece au înfrunzit.
Plăntuțele din Grădina lui Peter Iepurașul sunt răsfățate acum de razele soarelui și se dezvoltă de la o zi la alta. Dovleceii au crescut, fasolea a făcut păstăi, floarea-soarelui s-a înălțat și a înflorit, roșiile și castraveții au rodit.






Copiii au învățat să ude plantele în fiecare dimineață, să le îngrijească asemenea Micului Prinț, să le recunoască și să le observe transformările. La fel ca furnicile în mușuroi, fiecare copil are un rol important în reușita activităților.
La final de an școlar, am avut bucuria să o primim în vizită pe Doamna Aricescu, mascota Programului Plantropolis. Copiii entuziasmați i-au arătat cum se îngrijesc plantele și ce roade au obținut. Bucuria muncii împlinite e mare.
Proiectul Grădina cu povești este câștigător al unui grant de 7.900 de lei prin programul Plantropolis finanțat de Russmedia Romania, susținut de VPK Packaging Salonta, Asociația Grund Community și implementat la nivel local de Fundația Comunitară Oradea.
prof. VERONICA ISDRAILĂ
Sursă imagini: fototeca Liceului Ortodox Episcop Roman Ciorogariu