Arheologia peșterii

Sâmbătă, 10 septembrie 2022, de la ora 12.00, va avea loc, la Muzeul Țării Crișurilor (Str. Armatei Române nr.1/A, sala de expoziții temporare a Secției de Etnografie), vernisajul expoziției Arheologia Peșterii – Cercetări în endocarstul Munților Bihor, Pădurea Craiului și Plopiș, organizată de Muzeul Țării Crișurilor Oradea – Complex Muzeal și Ministerul Culturii – Direcția Județeană pentru Cultură Bihor, în parteneriat cu Consiliul Județean Bihor, Primăria Municipiului Oradea, Universitatea din Oradea, Facultatea de Construcții și Arhitectură, GISCAD S.R.L., Institutul de Speologie Emil G. Racoviță pentru Studiul Vieții în condiții Extreme al Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca, Speo Club Cristal Oradea și Clubul de Speologie Speodava.

Realizată cu ocazia Zilelor Patrimoniului European 2022, aflate în România la ediția a XXVIII-a, expoziția prezintă rezultate ale cercetărilor arheologice interdisciplinare din peșterile: Coliboaia, Ciur Izbuc, Igrița, Meziad, Izbucu Topliței, Subpiatră, Șuticoasa, Vacii, Unguru Mare și Mișid, înfăptuite în cadrul diferitelor proiecte derulate în parteneriat cu instituții din țară și din străinătate.

Vor fi expuse artefacte arheologice, materiale foto-documentare și prezentate noi aplicații ale scannerului 3D în subteran, văzute ca metode de evidență a patrimoniului peșterii și ca metode de cercetare non invazive.

Expoziția va rămâne deschisă pentru public până în 15 octombrie 2022.

La vernisaj vor lua cuvântul: dr. Gabriel Moisa, Managerul instituției muzeale, dr. Adriana Ruge, Director executiv al Direcției Județene pentru Cultură Bihor și dr. Călin Ghemiș, curatorul expoziției.

Sursă imagine: detaliu din afișul evenimentului

Leave a comment