Vizitați de ambasador

Ambasadorul Republicii Slovace la București, E.S. Karol Mistrik, consulul onorific al Slovaciei la Oradea, Miroslav Jabloncik, și deputatul U.D.S.C.R. Adrian Merka au fost vineri, 16 septembrie 2022, oaspeți ai Universității din Oradea. Invitații slovaci au fost primiți de conf. univ. dr. habil, Sorin Borza și conf. univ. dr. Gabriel Bendea, protectori ai Universității din Oradea, conf. univ. dr. Veronica Buciuman, decanul Facultății de Litere, prof. univ. dr. Alexandru Ilieș, decanul Facultății de Geografie, Turism și Sport, împreună cu șefa departamentului de Relații Internaționale, Carmen Buran.

La debutul întâlnirii, E.S. Karol Mistrik și-a exprimat bucuria de a fi ajuns la Universitatea din Oradea. Mai mult, Ambasadorul slovac a ținut să sublinieze că etnicii slovaci din România se bucură de standarde ridicate în ceea ce privește promovarea identității lor și păstrarea tradițiilor naționale.

La rândul său, prorectorul universității, conf. univ. dr. habil, Sorin Borza, i-a vorbit diplomatului slovac despre amplul proces de internaționalizare în care este angrenată instituția academică orădeană, solicitându-i E.S. Karol Mistrik să contribuie la dezvoltarea relațiilor de colaborare dintre Universitatea din Oradea și universități din țara sa.

În cadrul discuțiilor, desfășurate în Sala de Consiliu a Universității din Oradea, conf. univ. dr. Veronica Buciuman, decanul Facultății de Litere, a lansat ideea realizării unui manual comun de limbă română și slovacă, manual care ar fi util, pentru a-și dezvolta cunoștințele de limbă, mai ales studenților ce provin din familii slovace. În context, Ambasadorul Republicii Slovace, E.S. Karol Mistrik, a amintit despre existența unui protocol de colaborare între ministerele de profil din cele două țări și a promis că va încerca să introducă ideea realizării acestui manual în documentul ce urmează a fi revalidat anul viitor de miniștrii Educației.

La rândul său, prof. univ. dr. Alexandru Ilieș, decanul Facultății de Geografie, Turism și Sport, a evocat bunele relații pe care facultatea le are deja cu instituții academice din Slovacia. Decanul Facultății de Geografie, Turism și Sport i-a invitat pe omologii slovaci să se alăture inițiativei sale privind organizarea unui campionat regional de fotbal pentru studenți, la care ar urma să mai participe: Polonia, Ungaria și România.

Consulul onorific al Slovaciei la Oradea, Miroslav Jabloncik, a elogiat eforturile făcute de prof. univ. dr. habil Sorin Șipoș, conducătorul Școlii Doctorale de Istorie a Universității din Oradea, pentru a realiza prima carte de istorie, „bine documentată științific”, dedicată unei comunități de slovaci din România.

Provocat de conf. univ. dr. Gabriel Bendea, E.S. Karol Mistrik le-a cerut reprezentanților Universității din Oradea să facă, în scris, propuneri de colaborare concrete, pe domenii de cercetare și a afirmat că se va ocupa personal ca acestea să nu rămână fără răspuns din partea universităților slovace. „Vom urmări, la nivel de Ambasadă, reacția universităților din țară”, a spus diplomatul acreditat la București.

La finalul întâlnirii, conf. univ. dr. habil, Sorin Borza, prorector al Universității din Oradea, i-a mulțumit Ambasadorului Republicii Slovace, E.S. Karol Mistrik, pentru vizită. „Iată, sunt multe lucruri care ne leagă. Este o onoare și o plăcere să vă avem în mijlocul comunității noastre academice și sperăm ca vizita domniei voastre să se repete cât de curând”.

Sursă imagine: fototeca Universității din Oradea

Advertisement

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s