Colaborarea dintre prof. Alina Vance, profesor de limba română ca limba a doua și profesor de limba engleză ca limbă străină la Wilbur Wright College, Chicago, Illinois, și Casa Corpului Didactic a Județului Bihor s-a înfiripat firesc, pornind de la nevoia de formare a profesorilor care predau limba română ca limbă a doua în școli din SUA. La nivelul instituției noastre, inițiatorii acestui demers, dl director prof. dr. Alin-Serafim Ștefănuț, respectiv subsemnata, prof. metodist Anita Capota, au venit în întâmpinarea acestei nevoi prin punerea la dispoziția celor interesați a resurselor de formare cuprinse în oferta CCD Bihor.
Prin intermediul proiectului „Promovarea identității lingvistice educaționale și culturale a copiilor români din SUA”, susținut și finanțat de Departamentul Românilor de Pretutindeni, vor participa la masa rotundă, cadre didactice, profesori metodiști, părinți, alături de invitați distinși: conf. univ.dr. Elena Platon, Universitatea „Babeș – Bolyai” din Cluj-Napoca, lector ILR Florin Ciobanu la Universitatea „Eötvös Loránd” din Budapesta și lector univ. dr. Anca Ursa, șef de lucrări la Universitatea de Medicină și Farmacie „Iuliu Hațieganu” Cluj-Napoca.

Dintre temele abordate amintim diferențierea metodelor de predare a limbii și literaturii române, noțiunea de „heritage language / moștenirea lingvistică”, resurse de formare profesionale existente și planuri de viitor. Se dorește ca dialogul substanțial și valoros dintre profesorii de limba română din SUA și Casa Corpului Didactic a Județului Bihor să continue cu proiecte și colaborări ulterioare, care să susțină cadrele didactice care predau limba română în SUA, în special profesorii care își desfășoară activitatea la centrul comunitar românesc ROCO Chicago, la școala Românul din Connecticut și Guardian Angel Orthodox School.
prof. ANITA CAPOTA,
metodist CCD Bihor