Un strămoș al crocodililor

Muzeul Țării Crișurilor Oradea – Complex Muzeal a anunțat rezultatele unei cercetări cercetări realizate de o echipă de specialiști proveniți de la instituția muzeală orădeană, Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca și Muzeul Brukenthal din Sibiu.

Echipa de cercetare formată din Dr. Venczel Márton – șef secție Știintele Naturii Muzeul Țării Crișurilor Oradea – Complex Muzeal și cercetător asociat în cadrul Laboratorului de Paleotheriologie al Universității Babeș Bolyai, Dr. Vlad Codrea profesor la Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca și cercetător onorific al Muzeului Țării Crișurilor Oradea – Complex Muzeal și Dr. Nicolae Trif de la Muzeul Brukenthal din Sibiu, au demonstrat existența unui tip de vertebrate fosile de crocodil din grupul gavialilor, pe teritoriul României.

Cercetările au fost realizate pe dinți fosili de crocodil, aparținând unor forme primitive de gavial, proveniți din rocile de la Turnu Roșu (cunoscută și sub denumirea de Porcești), echipa de cercetare reușind să demonstreze prezența acestora în Paleogen, acum aprox. 34 – 48 milioane de ani. Materialul fosil studiat provine din colecția paleontologică a Muzeului de Istorie Naturală din Sibiu, fiind colectat cu mai bine de 100 de ani în urmă.

Crocodilii din grupul gavialilor viețuiesc astăzi în sudul și sud-estul Asiei, fiind forme semi-acvatice, aceștia având ca trăsătură particulară boturile alungite și înguste, dotate cu o multitudine de dinți în șiruri dentare, specializate pentru a se putea hrăni cu pește.

Prezența acestor fosile în sudul Transilvaniei are o importanță cu totul deosebită, atât în ceea ce privește demonstrarea existenței acestui tip de crocodil pe teritoriul României de astăzi, cât și în ceea ce privește presupunerea unei migrații dinspre nord-vestul Africii spre ținuturile noastre.

Dispariția acestor crocodili din România în timpurile care au urmat depunerii rocilor de la Turnu Roșu a fost cauzată, probabil, de schimbările climatice petrecute la limita dintre Eocen și Oligocen, când putem discuta despre o mare criză climatică care a determinat instalarea primelor calote glaciare în Antarctica.

Rezultatele au fost publicate în revista North Western Journal of Zoology și pot fi studiate în documentul de mai sus.

Sursă imagine: biozoojournals.ro

Advertisement

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s