În contextul „gravității crizei climatice”, asupra căreia Uniunea Europeană a avertizat în repetate rânduri, învățământul din România devine mai ecologist, începând chiar din acest an, conform unui anunț făcut de Guvern, miercuri, 18 ianuarie.
Guvernul României a decis implementarea unei strategii naționale dedicate educației pentru mediu și schimbările climatice. Ministrul Mediului a oferit mai multe informații pe marginea acestui subiect într-o conferință de presă susținută alături de purtătorul de cuvânt de la Palatul Victoria, Dan Cărbunaru.
„Un moment important pentru învăţământul românesc, pentru că este prima dată în România când este adoptată o strategie naţională care este dedicată educaţiei pentru mediu şi pentru schimbările climatice, a declarat dl Cărbunaru. Elevii şi cadrele didactice vor beneficia de tot sprijinul pentru a înţelege, pe de o parte, gravitatea crizei climatice şi de mediu, dar şi pentru a conştientiza cauzele şi efectele acestor crize, alături de modalităţile de a îmbunătăţi răspunsul societăţii faţă de aceste provocări”.
Prin intermediul Facebook, ministrul Educației, Ligia Deca, a anunțat și domnia-sa implementarea strategiei: „România adoptă, pentru prima dată, o strategie națională dedicată educației pentru mediu și pentru schimbările climatice! Este un moment important pentru întreg sistemul educațional, dată fiind importanța pe care o are școala în formarea, de către copii, a unor deprinderi de a proteja mediul și de a înțelege consecințele unui comportament în dezacord cu nevoia de a-l proteja”.
Strategia ecologistă se aliniază principiilor exprimate de președintele țării, în proiectul România Educată. Este vorba de Raportul Administraţiei Prezidenţiale intitulat Educaţia privind schimbările climatice şi mediul în şcoli sustenabile, continuare a proiectului România educată, „a cărui operaţionalizare este inclusă ca angajament în Strategia naţională de apărare a țării”, a precizat purtătorul de cuvânt de la Palatul Victoria.
Free stock picture