Amintiri din copilărie. Fără telefon

În ziua de astăzi, printre cele mai comune obiecte pe care le deținem sunt telefoanele, iar timpul îndelungat petrecut pe aceste dispozitive este tot mai consistent.

Personal, am avut parte de o copilărie fericită, în care mergeam afară cu prietenii mei, băteam mingea sau ne jucam tot felul de jocuri împreună: „Tupu”, „Mâță înghețată”, „Hoții și polițiștii”, „Pătrățică”, „Decebal”, „Rațele și vânătorii” și multe altele. Cum aveam timp liber, abia așteptam să ies afară și să mă duc pe la porțile prietenilor mei, să trag mult aer în piept și să îi strig în acel mod clasic care va rămâne o amintire frumoasă pentru noi. Ajungeam acasă târziu, chiar dacă îmi era foame nu mergeam acasă, pentru că știam ce va spune mama: „Gata, nu mai mergi, ți-a ajuns pe azi, mai stai și pe acasă!”

Nu ne săturam de acele momente frumoase petrecute împreună, iar când auzeam că părinții ne cheamă în casă, ne despărțeam cu tristețe. 

Din păcate, acele momente frumoase acum sunt doar istorie, iar generațiile care au să vina nu vor mai avea parte de o asemenea copilărie.

Ce s-a întâmplat?

De bebeluși, telefoanele sunt dispozitive de divertisment care țin captată atenția copiilor, iar aceștia sunt dintr-o dată cuminți. Într-un astfel de moment, încearcă să iei telefonul din mâinile micuțului, să vezi cu ce scandal se termină povestea.

După ce cresc mai mari, telefoanele sunt un lucru nelipsit din rutina lor zilnică și ajung să petreacă multe ore pe telefon.

Revenind la noi, oare cum ne gestionăm timpul? Câte ore pierdem degeaba stând pe telefon? 

Am avut și eu o perioadă când stăteam pe telefon ore la rândul, Îi mulțumesc Lui Dumnezeu că m-a ajutat și am scăpat de această robie, dar mă uit în jurul meu și văd pe mulți alții care trec prin ceea ce am trecut și eu, nedezlipiți de dreptunghiul cu ecran.

Noi ar trebui să folosim telefonul într-o limită care ne definește ceea ce este de folos. Este frumos să poți vorbi cu prietenii de la mii de kilometri depărtare, să te poți documenta despre un anumit lucru și multe altele, dar – să fim sinceri! – tot timpul este petrecut cu folos?

Să folosim telefonul cu moderație, înainte ca acesta să pună stăpânire pe noi.

CĂTĂLIN IANCU

clasa a XI-a, CN Onisifor Ghibu

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s