Despre ChatGPT numai de bine

Adrian Hatos, senator, președinte al Comisiei pentru știință, inovare și tehnologie din Senat și profesor la Universitatea din Oradea, a comentat la începutul acestei săptămâni posibilul impact al platformei ChatGPT asupra educației și actorilor săi principali, elevii și profesorilor. Viziunea domniei-sale este una optimistă.

„Scoate școala din confortul evaluărilor superficiale bazate pe compuneri. Sau dacă, totuși, se insistă pe capacitatea de a redacta texte pe o temă dată, eseuri, referate, orice, se va pune accent pe proces, nu doar pe rezultat. Sau pe capacitatea de a susține un anumit material. Pentru că da, rostul profesorului este să îndrume, nu doar să expună, să transmită niște cerințe și apoi să aștepte rezultatul. Îi va obliga pe profesori să fie mai atenți, să identifice stângăciile autorului din timpul redactării și să le corecteze. Și vom aprecia mai mult erorile, ca semn al umanității și un jalon al învățării. Evident că educația astfel făcută este mai eficientă, dar necesită mai mult timp și mai mult efort. Nu că nu am fi știut până acum, dar ne plăcea să ne iluzionăm că putem să obținem rezultate evitând exact elementul central al actului de educare, intervalele în care profesorul lucrează cot la cot cu elevii / studenții săi. Problema a fost, de fapt, de multă vreme acolo, doar că ne făceam că nu știm, iar pericolul cel mare este să ne facem în continuare că nu știm sau să ridicăm neputincioși din umeri”, notează Adrian Hatos, într-o postare pe Facebook.

ChatGPT este un model de limbaj AI de ultimă oră, dezvoltat de OpenAI, o organizație de cercetare axată pe avansarea tehnologiei inteligenței artificiale în beneficiul umanității. Numele „ChatGPT” este o combinație de „Chat” și „GPT”, care înseamnă Generative Pretrained Transformer.

Modelul ChatGPT se bazează pe arhitectura Transformer, un tip de rețea neuronală de deep learning concepută pentru a procesa date secvențiale, cum ar fi textul. Acest lucru permite ChatGPT să genereze răspunsuri de tip uman la întrebări și solicitări, făcându-l potrivit pentru utilizare într-o varietate de aplicații, inclusiv chatbot-uri de serviciu pentru clienți, traducere în limbi și generare de conținut.

Ceea ce diferențiază ChatGPT de alte modele de limbaj AI este dimensiunea și domeniile de aplicare. Cu peste 175 de miliarde de parametri, este unul dintre cele mai mari modele de limbaj create vreodată și a fost antrenat pe un corpus masiv de date text.

Sursă portret Adrian Hatos: scoala9.ro

Advertisement

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s