Universitatea din Oradea și-a acreditat domeniul de doctorat Muzică

Prin Ordinul nr. 3273/2023, Universitatea din Oradea și-a acreditat domeniul de doctorat Muzică, în cadrul Şcolii Doctorale Ştiinţe Umaniste şi Arte. Ca o consecință a acestei decizii, intrată în vigoare la data de 7 februarie 2023, începând din toamna acestui an Universitatea din Oradea va putea primi și pregăti doctoranzi în domeniul muzică.

În acest moment, studiile muzicale la nivel doctoral sunt girate, în cadrul Universității din Oradea, de prof. univ. dr. habil. Romeo Rîmbu și conf. univ. dr. habil. Mirela Țârc. După cum spune dirijorul Romeo Rîmbu, coordonatorul domeniului de doctorat Muzică, școlii doctorale orădene i se va alătura, în curând, și prof. univ. dr. habil. Laura Demenescu.

„Sperăm ca și profesori titulari din Oradea să se abiliteze și să-i putem coopta în cadrul școlii noastre”, adaugă prof. univ. dr. habil. Romeo Rîmbu, cel care a și inițiat demersurile privind acreditarea doctoratului în domeniul „Muzică” la Universitatea din Oradea. „De acum înainte, absolvenții Facultății de Arte, departamentul Muzică, vor putea urma toate etapele pregătirii lor academice: licență, master, doctorat, la Universitatea din Oradea. Prin școala doctorală, o universitate câștigă prestigiu, prestanță și notorietate. Avem deja semnale foarte bune. Sunt multe persoane interesate să urmeze aceste studii de doctorat, din rândurile absolvenților noștri, dar și din: Cluj, Timișoara sau București”, a adăugat prof. Rîmbu.

Directoarea Departamentului Muzică al Facultății de Arte, lect. univ. dr. Ariadna Mircescu, spune că acreditarea doctoratului în acest domeniu este rodul unor ani de muncă: „Noi ne-am propus să creștem și facem asta, cu consecvență, de ani de zile. Sunt convinsă că noul domeniu de doctorat va atrage absolvenți foarte buni, de la Oradea și din țară. De asemenea, este important faptul că această școală doctorală poate să continue și să ridice la alt nivel calitativ viața cultural-artistică din Oradea. Eu cred în ideea că Oradea poate și trebuie să se afirme prin cultură. În plus, această școală ne aliniază școlilor cu tradiție în muzică. Nu în ultimul rând, școala doctorală este o pepinieră umană. Studenții noștri au acum șansa de a deveni cadre didactice, în mediul academic. Trebuie să spunem că, în toate aceste demersuri, a contat foarte, foarte, mult susținerea de care ne-am bucurat din partea conducerii Universității din Oradea”.

Odată cu darea în folosință a noului sediu al Departamentului de Muzică, acesta va găzdui săli de repetiție și de studiu, săli de spectacol și studiouri.

Sursă portrete: fototeca Biroului Comunicare al Universității din Oradea

Advertisement

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s