Roșia Montană itinerată din Oradea în Parlamentul României

Expoziția de fotografie documentară Roșia Montană: Duhul Aurului, prezentată publicului în premieră, într-o ținută europeană, în urmă cu un an și jumătate de către Muzeul Țării Crișurilor din Oradea, va fi expusă în Parlamentul României. Vernisajul va avea loc luni, 6 martie, ora 15:30, în Foaierul Sălii de Plen Senatului.

Într-o formulă mai restrânsă față de varianta inițială, lucrările sunt semnate de către nume edificatoare pentru fotografia românească de azi: Vasile Dorolți, Silviu Gheție și Gicu Șerban. Alături de ei participă Oleg Tishkovets (Ucraina), un foarte fin cunoscător al spațiului autohton.

Portofoliile lor documentează exclusiv viața de zi cu zi din zona de suprafață a Roșiei Montane: peisaj, cariere deschise, exploatări miniere, localitate, oameni, habitudini. Pentru o imagine completă a locului, expoziția include imagini și din legendarele galerii
subterane. Ele sunt realizate de către Ivan Rous, fotograf, speolog, autor de hărți și cercetător la Muzeul Boemiei de Nord din Liberec (Cehia), care cercetează adâncimile de la Roșia Montană de mai bine de 15 ani. Cele peste 50 de imagini vin expuse în rame de 100 x 70, respectiv 70 x 50 cm, pe șevalet.

„Expoziția este o imersie în viața comunității milenare din Roșia Montană, fără clișee și fără intelectualisme. Un tablou fără sclipici al unui spațiu antropic de referință. Majoritatea formulelor de expresie se situează în zona fotografiei documentare de excelentă calitate, cu o ușoară virare către simbol și alegorie în cazul unora dintre ei, rezultatul unor abordări experimentale
subiective. Putem însă vorbi fără echivoc despre un lexic al imaginii ușor identificabil pentru privitor, nimic criptat, în care compoziția, cromatica, mesajul vizual, impactul scenelor se percep lejer. Expoziția este o pledoarie și o invitație în același timp pentru un profesionalism cât se poate de creativ în care percepția asupra Roșiei Montane să îngăduie o schimbare de paradigmă: să ne vindece de cupiditate și să strămute interesul asupra zonei și în plan artistic”, afirmă Florin Șipoș, curatorul expoziției.

FLORIN ȘIPOȘ

Născut la Marghita, orădeanul Florin Șipoș are studii de filologie la Universitatea din București. Redactor la Jurnalul de dimineață (1996 – 1998) și la Jurnal bihorean (1998 –2003) pe secțiunea Cultură – Învățământ. Editor la PHOTO magazine (2006 – 2014). Fondator și editor principal al Mondorama (2014 – prezent), singura revistă românească online strict dedicată fotografiei. Participă ca fotograf la realizarea monografiilor istorice ale comunelor Olcea (2014), Derna (2016), Girișu de Criș (2016), la albumele Palatul episcopal greco-catolic (2017), Neoromânesc (2018), la monografiile vizuale Patrimoniul Țării Bistrei, ediția a II-a (2018), Valcău de Jos (2020), Cuzap – Album istorico-geografic (2020). Jurnalist de nișă și organizator ocazional de expoziții de fotografie. A expus la Negrești-Oaș, Timișoara, București.

Organizatorul principal al expoziției este Muzeul Țării Crișurilor Oradea – Complex Muzeal, în parteneriat cu Consiliul Județean Bihor, Primăria Oradea, Senatul României, Muzeul Boemiei de Nord din Liberec (Cehia) și mondorama.ro.

Lucrările de la Senat rămân expuse până în 19 martie.

Foto generic: Vasile Dorolți

Advertisement

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s