Istoria comunismului din România în trunchiul comun

Potrivit proiectului de lege a învățământului preuniversitar, elevii de liceu vor avea inclusă în trunchiul comun și disciplina Istoria comunismului din România.

La art. 85, alin. 3 a proiectului de lege se prevăd următoarele: „Planurile-cadru ale învățământului liceal includ Istoria Evreilor. Holocaustul și Istoria comunismului din România, ca discipline școlare, parte a trunchiului comun”.

Inițiatorii proiectului apreciază că istoria comunismului este prea complexă pentru a putea fi acoperită doar în orele de istorie, cum s-a procedat până acum, iar această disciplină i-ar putea ajuta pe elevi să recunoască și să respingă propaganda, discriminarea și prejudecățile istorice.

Programa școală și manualele vor fi elaborate de Ministerul Educației, în colaborare cu Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc, Consiliul Național pentru Studierea Arhivelor Securității, institutele Academiei Române care derulează programe de cercetare a comunismului în România și Centrul Internațional de Studii asupra Comunismului.

Introducerea materiei se află în proiectul de lege, iar reprezentanții Ministerului Educației spun că, cel mai probabil, materia va fi introdusă în școli începând cu 2024.

Sursă imagine: digi24.ro

Advertisement

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s