Activitatea desfășurată în 28 februarie 2023, în cadrul proiectului județean Parteneri educaționali – comunități accesibile, implementat de Inspectoratul Școlar Județean Bihor, ne-a reunit la Hotelul Double Tree by Hilton Oradea în calitate de gazdă a evenimentului.
Elevii Liceului de Arte au cântat despre iubire, elevii Colegiul Tehnic Mihai Viteazul Oradea au propus un program turistic cu tema Oradea – orașul iubirii!
Ce este iubirea din perspectiva științei, dar și din perspectiva creștină, cea mai veche poezie de dragoste (6.000 ani), cel mai lung poem de dragoste (Luceafărul), formele și culorile iubirii, termenii prin care numim sentimentul de iubire in limba română, dar și în limba rromani au fost temele dezbătute în cadrul activității.
Echipele mixte, formate din elevi ai Liceului de Arte, Colegiului Tehnic Mihai Viteazul, elevi susținuți de Partida Rromilor „Pro Europa” Bihor, tineri ai Asociației Sindrom Down – Centrul de Zi Iedera, au răspuns provocării conducerii Hotelului Double Tree by Hilton Oradea de a realiza un set-up pentru o masă festivă.
Profesor Sorina Tivadar, Liceul de Arte Oradea: „Formele iubirii sunt diverse, dar cel mai ușor de exprimat este prin artă. În cadrul activității din cadrul proiectului Parteneri educaționali – comunități accesibile (PECA) arta manifestată prin muzică nu doar a deschis inimile tuturor participanților, ci și a creat punți sufletești cu cei din Asociația Sindrom Down, dar de altfel cu toți participanții din sala Hotelului Double Tree by Hilton Oradea”.







„Prin diversitatea grupului țintă implicat în activitățile propuse, acest proiect oferă un cadru favorabil dezvoltării competențelor sociale şi civice, a celor de exprimare în limba maternă, precum și a celor de sensibilizare şi exprimare culturală. Îmbinând armonios literatura, muzica, istoria locală, cultura și tradițiile, activitățile din proiect contribuie la creșterea stimei de sine, promovează empatia, interculturalitatea și deschiderea spre alteritate. Învățământul pentru rromi are nevoie de modele, de mentori, de acțiuni de promovare a importanței educației. Activități cum sunt cele din proiectul Parteneri educaționali – comunități accesibile trebuie duplicate în cadrul unor campanii de conștientizare a importanței educației pentru elevii care provin din grupuri dezavantajate,” declară dl profesor Ionel Cordovan, inspector școlar pentru minoritatea rromă.

O premieră în cadrul proiectului a fost debutul literar al elevului rrom Adrian Hendre! Adrian este elev în clasa a XII-a la Liceul Tehnologic Nr. 1 Salonta. Îndrumat cu multă iubire de dna profesor Daniela Roxin, Adrian și-a descoperit talentul și dragul de a scrie poezie.
coordonator proiect,
prof. SIMONA-VIOLETA ARDELEAN,
inspector școlar pentru proiecte
Sursă imagini: fototeca personală Simona-Violeta Ardelean