Povestea unei campioane naționale la tir

În general, există sporturi sau hobby-uri practicate cu precădere de băieți. Poți însă întâlni uneori și fete în domenii care par preponderent masculine. Un astfel de domeniu este tirul sportiv, pe care Bianca Lezeu îl practică cu rezultate deosebite.

Elevă în clasa a XII-a, Bianca își dedică timpul liber tirului sportiv.

Ce este tirul sportiv?

BIANCA: Tirul este un sport olimpic cu o istorie destul de veche in România, care se poate practica pe diferite discipline: pușcă, pistol, talere și arc. Eu, de exemplu, fac tir sportiv de opt ani și practic pușcă, aer comprimat și glonț.

Care este diferența între aer comprimat și glonț?

BIANCA: Diferența principală constă în faptul că aerul comprimat se trage de la o distanță de 10 metri, cu alice, pe când glonțul se trage de la o distanță de 50 de metri la categoria mea, cu cartușe. O altă diferență ar fi că sezonul de aer comprimat este iarna, pe când sezonul de glonț vara, iar sezonul de glonț presupune trei poziții olimpice, și anume genunchi, culcat și picioare. Eu prefer sezonul de glonț, deoarece mi se pare mai divers decât cel cu aer comprimat.

Care e proba ta preferată?

BIANCA: Proba mea preferată este cea de culcat. Este una dintre cele mai dureroase la nivel fizic, deoarece toată greutatea puștii stă sprijinită de o curea, doar pe mâna stângă, dar o consider o poziție foarte frumoasă și din care poți obține rezultate bune.

Ce echipamente se folosesc în practicarea acestui sport?

BIANCA: La pușcă folosim mai multe echipamente, de la costumele de corp la haina și pantalonul exterior, care ne oferă stabilitate, la ghete, mănuși pe ambele mâini, cozoroc, obturator. Sunt destul de multe, mai ales în sezonul de glonț, unde mai adăugăm și curelele, sacii pentru genunchi.

Cum se desfășoară o competiție de tir sportiv?

BIANCA: Competițiile de tir diferă de la o probă la alta, dar toate sunt pe timp și după un anumit număr de focuri. De exemplu, la arc se trag de obicei două manșe a câte 60 focuri, din care, adunate, dacă ești în primii opt, ajungi în finală, și anume în lupta pentru podium.

Cum ai descoperit acest sport?

BIANCA: Tirul sportiv l-am descoperit la școală în clasa a IV-a. Eram destul de mică, dar m-a pasionat încă de la început. Antrenorii mei, Vasile Leț și Adriana Floruța, au venit pentru preselecții la școala unde studiez și în prezent, si anume Colegiul Onisifor Ghibu, și de atunci am început să îndrăgesc acest sport și să depun tot mai mult efort pentru a ajunge unde îmi doresc.

Care a fost cel mai bun rezultat pe care l-ai obținut într-o competiție de tir sportiv?

BIANCA: La aer comprimat în etapa de la Oradea de acum un an am obținut 614,9 puncte, pentru care am muncit foarte mult. De asemenea, am avut rezultate destul de bune și la glonț la poziția culcat, pentru care am muncit la fel de mult, iar la Campionatele Naționale pentru juniori din septembrie anul trecut am obținut titlul de campioană națională la poziția genunchi – una dintre cele mai grele poziții.

a consemnat ARIANA COSMA,

clasa a XII-a, Filologie-Jurnalism, CN Onisifor Ghibu

Sursă imagine: fototeca personală Bianca Lezeu

Advertisement

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s