Robotic mode: ChatGPT te ascultă ca un terapeut

Un editorialist de la platforma TechCabal, specializată pe știri din tehnologie, spune că a testat timp de o săptămână modelul de limbaj ChatGPT AI și că primele sale impresii au fost confuze. Nu își putea depăși senzația că trișează. ChatGPT l-a asigurat însă că folosirea unui instrument AI pentru a-și îmbunătăți scrisul nu-i va diminua abilitățile de scriitor și că produsul final va continua să reflecte cu acuratețe caracteristicile individuale ale scrisului, fără a impieta conținutul.

În ciuda îngrijorărilor curente legate de inteligența artificială, care ar putea prelua sarcinile producerii de text, experiența cu ChatGPT a arătat limitele acesteia și imperativul ca jurnaliștii și scriitorii profesioniști să supervizeze rezultatul, tot așa cum un meșter își verifică sculele.

ChatGPT îi poate scuti pe scriitori de sarcini simple și le permite să se concentreze asupra părților calitative și creative ale scrisului. Una din disciplinele la care ChatGPT excelează este scrierea de e-mail-uri. E o sarcină aparent facilă, dar când aceasta se acumulează, poate fi foarte intimidantă și devoratoare de timp. Informând ChatGPT cu privire la ce anume trebuia să conțină e-mail-urile a fost suficient pentru a obține rezultate decente, care au trebuit editate foarte puțin.

ChatGPT poate oferi, de asemenea, idei de scris, ceea ce este deosebit de util pentru cei în pană de creativitate.

Un jurnalist specializat pe tehnologie trebuie adesea să intervieveze diverși inventatori. În timpul experimentului de o săptămână, jurnalistul de la TechCabal a solicitat ChatGPT să vină cu idei de întrebări pentru interviuri, privind de pildă informații despre sectorul în care activează intervievații, mediul lor profesional, miza interviurilor. La început, întrebările furnizate de ChatGPT au fost foarte inspirate, dar la a treia rundă de solicitări, se putea distinge un model repetitiv; întrebările păreau generice, ca și cum platforma folosea un șablon de întrebări de adresat celor cu idei de startup-uri.

Chiar dacă ChatGPT nu produce scris de înaltă calitate, poate fi un aliat util pentru cei care trăiesc din scris, oferind sfaturi practice. În timpul experimentului, ChatGPT s-a comportat ca un foarte bun ascultător și a știut să spună lucrurile potrivite la momentul potrivit, oferind sfaturi optimiste și revigorante.

În general, ChatGPT poate crește semnificativ productivitatea, încurajează creativitatea și poate aduce economii de costuri pentru organizațiile media. Cu toate acestea, este puțin probabil ca acesta să preia foarte curând job-ul unui scriitor profesionist. Deși AI are potențialul de a revoluționa industria scrisului, are încă limitări și necesită controlul unui profesionist pentru a obține rezultate optime. Scriitorii nu trebuie să se teamă de avansul modelelor de limbaj AI. În schimb, ar trebui ca acestea să fie acceptate ca instrumente care ne pot ajuta să fim mai productivi și mai creativi.

Inteligența artificială pare un adversar formidabil, dar nu este imbatabil și va fi întotdeauna nevoie de oameni care să poată oferi o perspectivă și o voce pe care mașinile nu le pot deocamdată replica.

Sursă imagine: techcabal.com

Advertisement

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s