În conformitate cu noua lege a educației din România, universitățile sunt încurajate să ofere programe de învățământ scurt care să conducă la obținerea unei diplome în doi ani, cu un total de 60 de credite. Această mișcare vine ca răspuns la cererea pieței muncii pentru specialiști bine pregătiți și pentru a oferi o soluție rapidă pentru tinerii care doresc să înceapă o carieră.
În timp ce specializările precum Medicină, Drept și Arhitectură nu sunt incluse, alte domenii, precum ingineria, biblioteconomia, economia și informatica, sunt eligibile pentru a oferi astfel de programe. În plus, toți studenții vor trebui să își parcurgă orele de practică înainte de a-și primi diploma.
„Reînfiinţăm ciclul scurt de admitere cu diplomă de Bacalaureat, companiile mari au solicitat asta, în special IT, au nevoie nu de licență, dar au nevoie de un nivel intermediar de învățământ superior, este o tendința europeană și există facilități fiscale pentru operatorii economice pentru dual”, a declarat ministrul Educației, dna Ligia Deca.
Această schimbare a fost salutată de către companiile mari, mai ales de cele din domeniul IT, și este în conformitate cu tendințele europene, fiind însoțită de facilități fiscale pentru operatorii economici pentru dual. Rectorul Politehnicii, Mihnea Costoiu, a subliniat faptul că aceste programe sunt mai mult decât simple postliceale, oferind studenților o pregătire mai detaliată și complexă, care să îi ajute să se descurce într-un mediu profesional și să obțină un nivel salarial mai ridicat decât absolvenții de nivel postliceal.
Sursă portret Ligia Deca: edupedu.ro