Limitele sănătoase în rolul de profesor

În data de 22 martie, de la ora 18, dna Carmen Neagu, psiholog atestat de Colegiul Psihologilor din România, va organiza o reuniune online, pe platforma Zoom, cu titlul Limitele sănătoase în rolul de profesor. Invitat: psihoterapeutul Ema Jaga.

Psih. Carmen Neagu este autoarea cărții Tezaur de greșeli. Ghid de supraviețuire pentru profesori: „Acum cinci ani, după ce am experimentat tot ce se putea în sistemul public de învățământ, am început facultatea de psihologie și psihoterapia personală care m-au ajutat să înțeleg în ce film jucam fără să fiu pe deplin conștientă de rolul meu. Acum știu cum am ajuns aici, știu cine sunt și știu că ceea ce fac ca profesor și ca psiholog este valoros. În cartea mea am creat o serie de direcții în care poți să privești și căi din care poți alege pentru a te simți împlinit în rolul tău de dascăl”.

În perspectiva întâlnirii din 22 martie, gazda reuniunii redă un fragment din lucrarea de mai sus:

Psihologul Trevor Powell descrie șase feluri de a spune Nu:

1. Nu-ul direct. Când cineva îți cere să faci ceva și tu nu vrei asta, spune pur și simplu „nu”. Scopul este să spui „nu” fără să te scuzi. Cealaltă persoană are o problemă, iar tu nu vrei să-i permiți să ți-o paseze ție. Această tehnică poate fi eficientă când avem de-a face cu agenți de vânzări, de exemplu.

2. Nu-ul cugetat. Această tehnică conține o expunere a conținutului cererii și adăugarea refuzului asertiv la sfârșit. De exemplu: „Știu că de-abia aștepți să mergem la o plimbare astăzi, dar nu pot veni.”

3. Nu-ul motivat. În cadrul acestei tehnici, poți da un motiv scurt și sincer pentru care spui „nu”: „Nu pot să iau prânzul cu tine pentru că trebuie să termin un raport până mâine.”

4. Nu-ul flexibil. Nu este un „nu” clar. Este un mod de a spune „nu” în prezent, dar lasă loc pentru a spune „da” în viitor. Folosește-o numai dacă, în mod sincer, crezi că vei vrea să faci asta în viitor. „Nu pot lua prânzul cu tine azi, dar putem să ne vedem săptămâna viitoare cândva.”

5. Nu-ul prin altă întrebare. Este o metodă de a încerca să găsești o altă variantă pentru problema respectivă: „Nu ne putem vedea altădată?”

6. Discul stricat. Poate fi folosit în multe situații. Trebuie doar să repeți refuzul atât timp cât este nevoie.

Alte informații despre eveniment la ACEST LINK.

Sursă portret Ema Jaga: Facebook

Advertisement

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s