Religia propusă pe lista opțiunilor pentru Bac

În 13 martie, reprezentanții a 13 culte religioase recunoscute în România, în frunte cu Patriarhul Daniel, i-au transmis ministrului Educației, Ligia Deca, o adresă comună în care propun mai multe modificări în proiectul legii educației. Printre altele, reprezentanții cultelor religioase cer includerea Religiei în lista disciplinelor școlare la alegere, la examenul de Bacalaureat.

Purtătorul de cuvânt al Patriarhiei, Vasile Bănescu, apreciază că propunerea ca elevii să poată alege ca materie de examen la bacalaureat inclusiv Religia este „logică și justificată de realitate”. O astfel de decizie ar însemna – se spune la articolul 7 din adresa comună – „nediscriminarea Religiei în raport cu alte discipline școlare din trunchiul comun, prin includerea acesteia în lista disciplinelor școlare, la alegere, în cadrul examenului național de Bacalaureat pentru ca elevii care frecventează orele de religie să aibă posibilitatea de a-și valorifica și verifica competențele dobândite la această disciplină, una dintre puținele care se studiază pe tot parcursul învățământului preuniversitar și singura care a fost validată de majoritatea covârșitoare a părinților”.

Documentul este semnat de lideri ai următoarelor instituții de cult: Biserica Ortodoxă Română, Biserica Romano-Catolică, Biserica Română Unită cu Roma, Greco-Catolică, Arhiepiscopia Bisericii Armene din România, Biserica Reformată din România, Biserica Evanghelică C.A. din România, Biserica Evanghelică Lutherană din România, Biserica Unitariană Maghiară, Cultul Creștin Baptist – Uniunea Bisericilor Creștine Baptiste din România, Biserica Creștină după Evanghelie din România, Cultul Creștin Penticostal – Biserica lui Dumnezeu Apostolică din România, Biserica Adventistă de Ziua a Șaptea, Cultul Musulman din România.

Întregul document poate fi citit mai jos:

Sursă imagine: fototeca personală Andrei Țiburcă

Advertisement

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s