Istoria așezărilor de pe Valea Bistrei

Muzeul Țării Crișurilor Oradea – Complex Muzeal, Școala Doctorală de Istorie a Universității din Oradea și Centrul de Studii Interdisciplinare „Silviu Dragomir” Oradea organizează, în parteneriat cu Consiliul Județean Bihor, Primăria Municipiului Oradea, Colegiul Național „Octavian Goga” Marghita și Asociația Social-Cultural-Sportivă „Palisada” din Cuzap, lansarea cărții Așezările de pe Valea Bistrei de la primele atestări documentare până la instaurarea administrației românești (secolele XIII-XX). Studiu monografic, autor Cosmin Ionuț Patca, apărută la Editura Muzeului Țării Crișurilor, Oradea, 2022.

Evenimentul va avea loc miercuri, 29 martie 2023, ora 17.00, la Muzeul Memorial „Aurel Lazăr” (str. Aurel Lazăr nr.13).

Cartea Așezările de pe Valea Bistrei de la primele atestări documentare până la instaurarea administrației românești (secolele XIII-XX). Studiu monografic a fost susținută de către Cosmin Ionuț Patca ca teză de doctorat, în anul 2022, în cadrul Școlii Doctorale de Istorie de la Universitatea din Oradea, sub coordonarea prof. univ. dr. Sorin Șipoș. Cartea are ca obiectiv investigarea complexă a unui areal geografic bine delimitat, din partea de nord-est a Bihorului, așezările de pe Valea Bistrei, de la primele consemnări documentare până la instaurarea administrației românești în Transilvania. Spațiul investigat se pretează unei monografii interdisciplinare, prin apelul la metodele de cercetare ale istoriei și la sugestiile metodologice care vin dinspre disciplinele conexe istoriei.

Volumul va fi prezentat de prof. univ. dr. Sorin Șipoș, director al Școlii Doctorale de Istorie, iar moderator va fi prof. univ. dr. Gabriel Moisa, manager al Muzeului Țării Crișurilor Oradea – Complex Muzeal.

Intrarea este liberă.

Advertisement

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s