Cele mai recente date Eurostat arată că România nu mai ocupă prima poziție din Uniunea Europeană în ceea ce privește rata mortalității infantile, unde acum se situează Bulgaria. La polul opus, cea mai mica rată a mortalității infantile este înregistrată în Suedia, Finlanda și Slovenia – 1,8 la mia de copii născuți vii.
Potrivit datelor Eurostat, Bulgaria are o rată a mortalității infantile de 5,6 la mia de copii născuți vii, urmată de România, cu o rată de 5,2 la mie și Slovacia, unde rata mortalității infantile a fost de 4,9 la mia de copii născuți vii.
Polonia și Malta au o rată de 3,9 la mia de copii născuți vii, în vreme ce în Croația, acest indicator atinge o rată de 3,8 la mie. Pe poziția a șasea se plasează Franța (3,7 la mie), urmată de Grecia (3,5 la mie), Ungaria și Țările de Jos (3,3 la mia de copii născuți vii) și Irlanda (3,2).
Lituania, Luxemburg și Danemarca ocupă poziția a zecea, cu o rată de mortalității infantile de 3,1 la mia de copii născuți vii.
Statistica arată că unu din zece nou-nӑscuţi din România provine din mame adolescente. De altfel, țara noastră contribuie cu mai mult de un sfert dintre mamele sub 18 ani (30%) din toată Uniunea Europeană și cu 45% dintre mamele cu vârsta sub 15 ani.
Eforturile organizației Salvați Copiii de a întări maternitățile și secțiile de pediatrie și terapie intensivă neonatală în a asigura tratament medical adecvat și imediat copiilor născuți prematur sau cu patologii medicale severe este consistent, iar progresul înregistrat este vizibil.
Salvați Copiii lansează un apel pentru redirecționarea a 3,5% din impozitul pe venit pentru dotarea cu echipamente performante a maternităţilor (secţii de Neonatologie, Terapie Intensivă Neonatală, Obstetrică-Ginecologie) și a spitalelor și secțiilor de pediatrie.
CONTACT:
Ștefania Mircea, manager proiect
e-mail: stefania.mircea@salvaticopiii.ro
tel. 0745 375 148
Sursă imagine: fototeca Salvați Copiii