Lucrările lui Samy Briss într-un tur privat

Până în 30 aprilie 2023, Muzeul Țării Crișurilor Oradea – Complex Muzeal organizează expoziția Mémoires, sub semnătura plastică a lui Samy Briss, una dintre personalitătile artistice marcante ale lumii culturale internaționale.

Samy Briss, născut în 1930 la Iași, este influențat structural de folclorul românesc și de miturile rurale, Israelul l-a apropiat de valorile și simbolurile iudaice, iar Parisul i-a prilejuit impactul căutărilor artistice contemporane, care l-au plasat alături de Paul Klee și Victor Brauner. Mari edituri de artă din Franța au tipărit albume dedicate operei sale, galerii de artă i-au găzduit expozițiile, iar Ministerul Culturii din Franța l-a decorat, în 2019, pentru meritele sale deosebite, cu ordinul Chevalier de l’ordre des Arts et des Lettres.

Pentru prima dată, după 12 ani de la ultima expoziție, care a avut loc în 2011 în România, la Iași, expoziția de la Muzeul Țării Crișurilor Oradea cuprinde un număr de 80 de lucrări – pictură, sculptură, grafică – din toate etapele sale de creație, care nu au fost expuse public niciodată în România. Din dorința de a recupera la nivel național, opera pictorului Samy Briss, expoziția va fi itinerată în muzee din Iași, Cluj și București.

În acest context, jurnaliștii sunt invitați vineri, 31 martie a.c., de la ora 11:00, la un tur privat al expoziției, pentru a descoperi această colecție unică în circuitul muzeografic și să sprijiniți demersul Muzeului Țării Crișurilor Oradea – Complex Muzeal de a promova patrimoniul material românesc.

Artwork: Samy Briss

Advertisement

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s