Prof. univ. dr. Petru Berce a primit titlul de Doctor Honoris Causa al Universității din Oradea

Aula Magna a Universității din Oradea a găzduit luni, 22 mai 2023, ceremonia de decernare a titlului de Doctor Honoris Causa profesorului universitar doctor Petru Berce. Cadru didactic al Universității Tehnice din Cluj-Napoca, profesor univ. dr. Petru Berce este unul din primii și cei mai importanți specialiștii în domeniul Addititve Manufacturing – fabricația aditivă, un domeniu tehnologic revoluționar.

În deschiderea evenimentului a vorbit rectorul Universității din Oradea, prof. univ. dr. ing. habil. Constantin Bungău. „Azi, la Universitatea din Oradea și, în special, la Facultatea de Inginerie Managerială și Tehnologică este o zi frumoasă, o zi de sărbătoare. Facultatea în care am crescut profesional împlinește, anul acesta, 45 de ani de activitate. Personal, sunt legat de acest eveniment pentru că profesorul Petru Berce mi-a fost dascăl, înainte de 1990. A fost profesorul de la care am învățat Tehnologia Construcțiilor de Mașini, la Cluj, și apoi coleg, în instituții academice și colective de cercetare. Ca dascăl și cercetător dedicat ingineriei industriale, prof. univ. dr. Petru Berce a ținut sus ștacheta și a venit, întotdeauna, cu foarte foarte bune propuneri în domeniul nostru de activitate”.

„Laudatio, în onoarea domnului profesor universitar dr. ing. Petru Berce, cu ocazia acordării titlului de Doctor Honoris Causa al Universității din Oradea”, a fost prezentat audienței de prof. univ. dr. habil.  Radu Țarcă, directorul Centrului pentru Studii Universitare de Doctorat al Universității din Oradea. „Universitatea noastră este permanent preocupată să își apropie valorile incontestabile ale diverselor domenii de excelență. În acest context se înscrie și propunerea de acordare a titlului de Doctor Honoris Causa, domnului profesor universitar doctor inginer Petru Berce (…). Cu o activitate academică de 51 de ani, domnul prof. univ. dr. ing. Petru Berce a contribuit la formarea multor generații de specialiști în domeniul ingineriei industriale. Domnul profesor univ. dr. ing. Petru Berce a desfășurat și desfășoară în continuare o importantă activitate de cercetare științifică în domeniul ingineriei industriale, în general, și, cu precădere, în domeniul fabricației aditive (Additive Manufacturing – AM). De fapt, sub coordonarea domnului profesor univ. dr. ing. Petru Berce au fost realizate primele cercetări în domeniul acestei noi tehnologii, fabricația aditivă”.

Prof. univ. dr. ing. Petru Berce a participat la stagii de pregătire în domeniul AM la: Nottingham, Stuttgart și la Universitatea Tehnică a Danemarcei. Apoi domnia sa a înființat Centrul Național de Fabricație Aditivă și Inovativă de la Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca. Profesorul clujean a lucrat în cadrul unor granturi și proiecte, naționale și internaționale, în valoare de peste 8 milioane de euro. Profesorul univ. dr. ing. Petru Berce a publicat 65 de lucrări științifice și 79 de articole în reviste indexate. Cel mai recent Doctor Honoris Causa al Universității din Oradea deține mai multe brevete de invenție și premii, dintre care cel mai important este Premiul „Traian Vuia” al Academiei Române. Universitarul a primit onorantul titlu de Doctor Honoris Causa din partea universităților din Kosice, Miskolc, Brașov și Timișoara. Profesor univ. dr. ing. Petru Berce este președintele Asociației Universitare de Ingineria Fabricației și editor șef al Academic Journal of Manufacturing Engineering.

În discursul său, profesor univ. dr. ing. Petru Berce a subliniat faptul că titlul de Doctor Honoris Causa al Universității din Oradea „are o semnificație în plus, pentru că propunerea și susținerea vin din partea unor foști studenți”. „Vreau să vă asigur că, atât timp cât voi mai putea, voi fi alături de Universitatea din Oradea, de cercetarea din această instituție și de oamenii ei”, a declarat profesorul univ. dr. ing. Petru Berce.

Lecția magistrală, susținută de cel care este începând de luni, 22 mai 2023, Doctor Honoris Causa al Universității din Oradea, a fost o adevărată incursiune în domeniul tehnologiilor viitorului. Profesorul și-a prezentat cercetările și realizările în domeniul implanturilor medicale moderne, biocompatibile și rezistente, al tehnologiilor alimentare și al medicamentelor personalizate. „Tehnologia Additive Manufacturing e una din marile provocări ale secolului nostru. Totul este ca ea să fie folosită în scopul îmbunătățirii existenței noastre pe acest pământ”, a spus profesorul univ. dr. ing. Petru Berce. El a avertizat că, spre exemplu, carnea sintetică, produs care se realizează deja, tocmai folosind Additive Manufacturing, poate fi infestată, în mod deliberat cu virusuri. Acest fapt, spune universitarul clujean, ar provoca „efecte mai dramatice decât cele ale bombei atomice”.

Sursă imagine: fototeca Universității din Oradea

Advertisement

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s