Industria modei are un impact dezastruos asupra mediului. De fapt, este al doilea cel mai mare poluator din lume, după industria petrolieră. Și daunele aduse mediului sunt în creștere pe măsură ce industria ia amploare.
În majoritatea țărilor în care sunt produse confecții, apele uzate de la fabricile de textile sunt aruncate direct în râuri, cu conținutul lor de substanțe toxice precum plumb, mercur și arsenic, printre altele. Acestea sunt extrem de dăunătoare pentru viața acvatică și sănătatea a milioane de oameni care trăiesc de-a lungul râurilor. Contaminarea ajunge, de asemenea, la mare și, în cele din urmă, se răspândește pe tot globul.
Industria modei este un mare consumator de apă. O cantitate uriașă de apă proaspătă este utilizată pentru procesul de vopsire și finisare a tuturor hainelor noastre. Ca referință, poate lua până la 200 de tone de apă proaspătă pe tonă de țesătură vopsită
De fiecare dată când spălăm o îmbrăcăminte sintetică (poliester, nailon etc.), aproximativ 1.900 de microfibre individuale sunt eliberate în apă, ajungând în oceanele noastre. Oamenii de știință au descoperit că micile organisme acvatice ingeră acele microfibre. Acestea sunt apoi consumate de pești mici, care mai târziu sunt consumați de pești mai mari, introducând plastic în lanțul nostru alimentar.
Nu în ultimul rând, îmbrăcămintea a devenit în mod clar de unică folosință. Drept urmare, generăm tot mai multe deșeuri textile.
O familie din lumea occidentală aruncă în medie 30 de kg de îmbrăcăminte în fiecare an. Doar 15% sunt reciclate sau donate, iar restul merge direct la depozit sau este incinerat. Fibrele sintetice, cum ar fi poliesterul, sunt fibre plastice, prin urmare, nu sunt biodegradabile și pot dura până la 200 de ani pentru a se descompune. Fibrele sintetice sunt utilizate în 72% din îmbrăcămintea noastră.
Ce putem face? Alege haine fabricate în țări cu reglementări de mediu mai stricte pentru fabrici (UE, Canada, SUA). Alege fibre organice și fibre naturale care nu necesită produse chimice.
Reciclează cât mai mult din hainele nedorite sau dacă starea lor permite, donează!
GABRIELA LUȚAȘ
