Fii profesor de nota 10!

„Fii profesor de nota 10” a fost un eveniment inedit în peisajul educațional orădean, dedicat profesorilor din județul Bihor care doresc să obțină excelența în actul de predare, atât în format fizic cât și online, organizat de Biblioteca Județeană ,,Gheorghe Șincai” Bihor în colaborare cu Oradea Toastmasters clubul de Public Speaking & Leadership, în data de 10 septembrie 2021, de la ora 15:30.

Mihaela Tatu

Și spun acest lucru pentru că, deși clubul Toastmasters își desfășoară activitatea de vreo 11 ani în Oradea, personal nu am știut de existența lor. Pentru mine activitatea în sine fost o experiență unică în care am avut ocazia să cunosc oameni frumoși, care au decis ca timpul lor liber să-l fructifice în mod creativ jucându-se cu cuvintele, cu poveștile, cu emoțiile lor și cu exersatul vorbitului în public.

Se știe că vorbitul în public este o provocare pentru fiecare dintre noi, și deși uneori conștientizăm că abilitatea aceasta de a ne exprima cu ideile în public fără emoții ne-ar ușura existența, ne-ar putea determina succesul în carieră și în viața personală, mulți dintre noi rămânem captivi fricilor, blocajelor emoționale și frustrărilor.

Din fericire aceast talent poate fi dezvoltat, cu cât conștientizăm mai devereme acest lucru cu atât rezultatele vor fi mai vizibile, chiar dacă la început nu suntem suficient de încrezători, e important să exersăm, poate singuri în fața oglinzii; ne-am putea înregistra discursul lucrând ulterior la îmbunătățirea lui învățând moduri noi de a ne exprima și de a transmite mesajele celorlalți sau într-un grup, folosindu-ne de tehnici consacrate sau improvizate, și astfel pas cu pas ne vom depăși teama de a vorbi în public.

Se spune că vorbitorii începători se concentrează asupra lor, cei buni asupra discursului și cei excepționali asupra publicului. Cei mai buni vorbitori nu oferă doar informații, ci oferă informații încărcate de emoție care să rezulte într-o experiență. Ca să o citez pe Mihaela Tatu, ”un cuvânt ramâne doar un cuvânt în dicționar dacă nu reușești să-l încarci cu emoție, cu un simbol”. Indiferent de motivul pentru care vei alege să-ți dezvolți această capacitate, vorbitul în public îți va fi util în multe momente din viață și te va ajuta în numeroase domenii de activitate.

Prof. VIOLETA JĂHĂLEANU

Advertisement

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s