Un an de muzică clasică

„Ascultă 5 minute de muzică clasică” este un proiect naţional, conform unui protocol de colaborare semnat între Ministerul Educaţiei Naţionale şi Radio România, care îşi propune creşterea nivelului de educaţie muzicală şi artistică în şcolile şi licee de cultură generală din România.

Practic, Radio România Muzical pune la dispoziţie, în mod gratuit, câte două fișiere audio, săptămânal, pe parcursul unui an şcolar, începând cu data de 11 octombrie 2021. Fişierul sonor conţine o piesă muzicală şi o explicaţie despre fiecare piesă ascultată. Fişierele sunt gândite ca material didactic la orele de muzică/arte, de la nivelul primar până la cel liceal. Pot fi însă folosite şi la orele de dirigenţie sau oriunde profesorii consideră că audiţia muzicală este potrivită. Sunt selectate cele mai cunoscute lucrări din istoria muzicii culte, în interpretări de referinţă, în conexiune cu programa școlară.

Cum la nivelul sistemului de învăţământ românesc, posibilităţile efective pe care le au profesorii de muzică de a realiza audiţii la clasă sunt destul de reduse, acest proiect îşi propune să vină în ajutorul profesorilor, întrucât considerăm esenţial pentru formarea gustului artistic al elevilor accesul în mod nemijlocit la actul cultural; în cazul muzicii, audiţia efectivă a muzicii este esenţială pentru apropierea copiilor de valorile muzicii clasice, la care, în multe cazuri, nu au acces decât la şcoală.

Proiectul se implementează prin inspectorii de specialitate (arte/muzică) din fiecare judeţ şi persoanele responsabile de proiect desemnate de aceştia. Aceştia primesc din partea coordonatorului din partea Radio România Muzical, Cristina Comandaşu, pe mail, toată informaţia necesară, pe care la rândul său o transmit în şcolile din fiecare judeţ pe care-l reprezintă.

Fişierele audio se regăsesc într-un ftp găzduit de SRR:

ftp://ftp.srr.ro

user: rrm_5min

parola: RadioRomania2019, folder scoli

Pe perioada întregului an școlar, toate piesele necesare vor fi încărcate și stocate în acest ftp. Ftp-ul poate fi accesat de oricare profesor care dorește să participe la proiect, cu condiția să se înscrie în proiect la coordonatorul județean. (In același ftp gasiți și piesele propuse în octombrie 2021 pentru audiție în spații neconvenționale – hipermarketuri, mall-uri – puteți să le folosiți la clasă și pe acelea, diferența este că nu au explicații la final, se anunță doar ce și cine a cântat)

Fişierele transmise se pot descărca într-un calculator; pot fi luate pe stick, pot fi puse pe CD-uri de utilizatorii finali din şcoli, astfel încât să poată fi ascultate în şcoală, după posibilităţile tehnice din fiecare unitate. De asemenea, piesele din proiect pot fi ascultate și direct online, la adresa http://www.romania-muzical.ro/5-minute/piese/piese-muzicale-pentru-elevi/2871/11. Acolo există o întreagă bibliotecă online, organizată după numele compozitorului.

Pagina de internet a proiectului este www.romania-muzical.ro/5minute. Aici se vor regăsi din 11 octombrie toate piesele de ascultat în şcoli (în format nedownloadabil, din raţiuni care ţin de dreptul de autor şi conex) şi un concurs destinat elevilor. Săptămânal, se vor afişa câte două întrebări în relaţie cu informaţiile furnizate pe fişierele audio transmise în şcoli. Copiii care răspund corect vor primi premii constând în CD-uri și diplome, premiile urmând să fie transmise pe adresa școlii. În formularul prin care copiii trimit răspunsul sunt obligaţi să completeze şi un câmp cu numele profesorului.

La finalul anului şcolar, la nivelul fiecărui judeţ, persoanele de contact vor realiza o centralizare a profesorilor care s-au implicat în proiect. Pe baza acelei liste se vor realiza adeverințe colective de participare care vor atesta în mod oficial participarea profesorilor la acest proiect.

Sunt necesare de asemenea materiale care să ateste feed back-ul proiectului la nivelul sistemului de învăţământ: cantitativ şi calitativ.

Cantitativ: şcolile comunică coordonatorilor din fiecare judeţ numărul copiilor participanţi la proiect din fiecare unitate de învăţământ, persoanele cheie din fiecare judeţ centralizează aceste informaţii şi le transmit către Cristina Comandaşu şi Adrian Brăescu, pe mail.

Calitativ: şcolile şi profesorii pot transmite direct către Cristina Comandaşu, pe mail (cristina.comandasu@radioromania.ro) orice material care reflectă reacţia copiilor la acest proiect: poze, texte, video, compuneri inspirate de audiţiile muzicale. În măsura relevanței, materialele vor fi postate pe site-ul campaniei (www.romania-muzical.ro/5minute) şi vor fi preluate, după posibilităţi, şi în emisiunile Radio România Muzical.

Protocolul încheiat de Radio România cu Ministerul Educaţiei Naţionale prevede expres că materialele audio primite în şcoli nu pot fi folosite decât strict în scop educativ.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s